© CGS | Curran Gacesa Slote Architects

Lakeview Wine Co. Retail & Tasting Pavillion // TCA | Thier + Curran Architects

Niagara-on-the-Lake, Canada

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

Project Summary:Located in the heart of Niagara wine country this project creates a high quality permanent building for the Lakeview Wine Co. (formerly Diamond Estates) retail and tasting operations. The building is placed amongst the vines to create an authentic vineyard experience for visitors. The building form is simple but powerful for impact, memorability and cost effectiveness and is derived from the design of local agricultural buildings and sheds.

© CGS | Curran Gacesa Slote Architects

© CGS | Curran Gacesa Slote Architects

Project Description: A modest, low cost retail and tasting pavilion aspires to help transform the image and create a stronger public experience for a mid-market winery on a main road into Niagara-on-the-Lake. Replacing a portable classroom, this project creates a high quality, permanent building for the rebranded Lakeview Wine Company’s operations which are rebounding from a bankruptcy.

© CGS | Curran Gacesa Slote Architects

© CGS | Curran Gacesa Slote Architects

The program includes a linear tasting and retail space and a ‘glass cube’ tasting lounge. A low side wing includes washrooms, staff and service spaces. A porch and terraces serve as extensions of the interior spaces during warmer months, bringing visitors directly against the vines.Approach:Derived from local agricultural sheds, the building’s simple yet striking form rises dramatically in charred cedar with natural cedar accents providing emphasis and contrast.

© CGS | Curran Gacesa Slote Architects

© CGS | Curran Gacesa Slote Architects

Creating a sense of arrival, a footbridge over a future pond leads to a covered entrance porch with built-in wood benches and custom oversized pivoting doors clad in Zebrawood. Plywood ceilings cut in varied strips provide an economical alternative to timber. The architects’ careful use of colour, attention to detail and dedication to craft and art integration result in a building that is decidedly modern, warm and inviting.

© CGS | Curran Gacesa Slote Architects

© CGS | Curran Gacesa Slote Architects

Located in the heart of Niagara wine country and placed amongst the vines, the design creates its own sense of place with a building intentionally oriented towards the vineyards and views to the Niagara Escarpment beyond, while buffered from the busy road and looming utilitarian production building on the site.

© CGS | Curran Gacesa Slote Architects

© CGS | Curran Gacesa Slote Architects

A future pond and second hospitality building due soon will complete the placemaking. Site circulation has been carefully considered to accommodate multiple bus tours and production trucs, kept separate from walk-in traffic.The project makes careful consideration of durable and sustainable materials throughout. The ‘Shou Sugi Ban’ charred cedar siding eliminates the need for toxic stains, sealers, and ongoing maintenance.

© CGS | Curran Gacesa Slote Architects

© CGS | Curran Gacesa Slote Architects

On the interior, polished concrete floors are simple, durable, and eliminate the need for additional flooring material. Interior shelves are built cost effectively and sustainably using MDF. Heating and cooling are delivered efficiently through underground insulated ducts that provide conditioned air at floor level. This ensures comfort and efficiency by distributing air where users are.

© CGS | Curran Gacesa Slote Architects

© CGS | Curran Gacesa Slote Architects

Other finishes such as the handmade cast glass wall tile contains a high recycled content..

© CGS | Curran Gacesa Slote Architects

© CGS | Curran Gacesa Slote Architects

Lakeview Wine Co. Retail & Tasting Pavillion Gallery

Read more articles by Architizer
koolhaas door handle

Get a Handle on It: Decadent Door Handles by Hadid, Koolhaas and More

Olivari's collection features handles by three iconic designers.

© Valdemar Coutinho Arquitectos

Pavilhão do Atlântico // Valdemar Coutinho Arquitectos

Viana do Castelo District, Portugal

+