© _naturehumaine

La Sentinelle // _naturehumaine

Sainte-Agathe-des-Monts, Canada

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →
Text description provided by the architects.

Photo credit: Adrien Williams (www.adrienwilliams.com)
After selling their previous country house because of the lack of natural light, a couple and their 3 kids decided to buy an empty lot and build a custom home to better suit their needs.
They found a parcel of land with southern exposure at vast views of the lake ‘Lac-de-la-Cabane’.

© _naturehumaine

© _naturehumaine

© _naturehumaine

© _naturehumaine

The constraints of the site led to an L shaped footprint where an east-west oriented rectangular block was placed at the top of the topography, and a north-south oriented block was slid underneath.
The upper block contains the living spaces and master bedroom, and the lower block, also known as the ‘kids zone’, contains the 3 children’s bedrooms and a games room.

© _naturehumaine

© _naturehumaine

© _naturehumaine

© _naturehumaine

A folded roof rises from the lower block covering the upper block and extending towards the cliffs edge as if it were about to take off, reminiscent of the wings of a bird.
We see the house as a bird sitting at the edge of the cliff overlooking the lake, which is where its nickname ‘The Sentinel’ comes from.

© _naturehumaine

© _naturehumaine

© _naturehumaine

© _naturehumaine

.

© _naturehumaine

© _naturehumaine

© _naturehumaine

© _naturehumaine

La Sentinelle Gallery

Read more articles by Architizer
© Cristobal Palma / Estudio Palma

Casa La Cañada // Ricardo Torrejon

Santiago, Chile

© C.F. Møller Architects

Dronning Ingrids Hospital // C.F. Møller Architects

Nuuk, Greenland

+