© XTOPIX

Kindergarten Port // XTOPIX

Stříbro, Czechia

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

With the exaggerated theme of the holiday by the sea, it is based on the location of the building on a smaller terrain, where the form evokes an ark ready for sailing. At the same time, the whole project is an initiating impulse for its surroundings. It takes the position of a flagship that shows a new direction for the development of the entire site, the now dismal transformation area of the former barracks representing a smaller brownfield adjacent to the boundary of the historic city center.

© XTOPIX

© XTOPIX

© XTOPIX

© XTOPIX

With regard to the construction program and the required number of floors of the new building (max. 2 floors), the built-up area of the nursery is complementing its flatter neighbors, however, in the maximum effort to reduce the garden built up.
The chosen figure reflects the requirement to create two separate outdoor playgrounds, while at the same time allowing all classes to enjoy the most valuable views towards the historic core of the city.

© XTOPIX

© XTOPIX

© XTOPIX

© XTOPIX

In the flat section of the garden there are two playgrounds, each with a special character – one opens more to the sun, the other less. One focuses more on physical activities, balance and creativity while the other prefers games, gardening and frolicking.
Surrounded by a diverse garden, a compact building for the nursery school has been installed.

© XTOPIX

© XTOPIX

© XTOPIX

© XTOPIX

Despite the tightness of the object’s mass, a spatial game takes place inside the house. The central atrium (dining room, gallery, venues) represents the heart of the building around which all the classrooms and the necessary spaces are placed.
The use of roofs above the 1st floor increases the area of the outdoor living.

© XTOPIX

© XTOPIX

© XTOPIX

© XTOPIX

The covered terrace, accessible from the gallery above the central atrium, is designed in a paraphrase of an outdoor gazebo or garden house. The extensive roof garden, consisting of colorful landscape, slows down the water run-off during rainfall, and thus reduces the dust and overheat of the surrounding. It also has a ship’s phone/silent mail to instruct other sailors and plenty of flags and signs to see where the wind is blowing into the sails.Building interior conceptThe solution of the interior by means of intangible means finds the starting points by which each of the individual units stand out in the compact mass of the house.

© XTOPIX

© XTOPIX

© XTOPIX

© XTOPIX

This is achieved mainly by means of colors. These define all building sub-files. The color difference of the operating units through the window openings gently leak into the exterior, but above all, inside the nursery, it provides easy orientation for its users i.e. children (identifying with their own class). Each playroom, the center of children’s daily activities, is divided into creative and game part.

© XTOPIX

© XTOPIX

© XTOPIX

© XTOPIX

Each class accommodates a cabinet wall formed by a regular grid for storing aids and toys. By removing the individual fields of the grid, the smallest spatial units of the class are created within the wall, so-called mowers, where children can hide in their adventure walks..

© XTOPIX

© XTOPIX

© XTOPIX

© XTOPIX

Kindergarten Port Gallery

© line+

Taishanyou Visitor Center // line+

Taian, China

© Stephane Chalmeau Architectural Photographer

DIAMOND HOUSE // MNM architectes

Rennes, France

+