© PHILIPVILE

Kensington Residence // Studio Seilern Architects

London, United Kingdom

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

Situated within a Royal Borough conservation area, this project combines two twin terrace houses behind historic façades to create one large family dwelling.

The house is composed of one main body of three stories to the street and a two-storey extension to the rear garden. Our challenge was to navigate between the conservation area requirements and the clients vision.

From the main entrance, a corridor leads to the open living room that faces onto the rear garden with two bright conservatories each under a single 2.5 x 4 m pane of glass.

© PHILIPVILE

© PHILIPVILE

© PHILIPVILE

© PHILIPVILE

Large glass doors (2.2 x 2.4 m) swivel outward to make a continuous open space between the living room, kitchen and garden terrace.

We felt elements of the existing fabric were of architectural merit and contributed to the conservation area and locale. As a result, we retained the main facade and building envelope and refurbished the external finishes.

© PHILIPVILE

© PHILIPVILE

© PHILIPVILE

© PHILIPVILE

Two separate rear extensions have been demolished to allow for construction of a large, more practical and lit space. At the core of the building, a steel spiral staircase visually connects all three levels. The leather stair covering and handrails are warm to the touch and absorb both sound and vibrations.

© PHILIPVILE

© PHILIPVILE

© PHILIPVILE

© PHILIPVILE

Light falls dramatically around the stair from a skylight above. The 3 x 2 m skylight opens hydraulically to facilitate natural ventilation throughout..

© PHILIPVILE

© PHILIPVILE

© PHILIPVILE

© PHILIPVILE

Kensington Residence Gallery

Read more articles by Architizer
© Aughey O'Flaherty Architects

House on Mount Anville // Aughey O’Flaherty Architects

Goatstown, Ireland

© langarita-navarro

Casa Doble // langarita-navarro

Zaragoza, Spain

+