© Helix Architecture + Design

Kansas City Police Department Headquarters Renovation + Expansion // Helix Architecture + Design

MO, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Helix was selected by the City of Kansas City, Missouri and the Kansas City Police Department to lead the renovation of and addition to the Police Headquarters building in downtown Kansas City.
The purpose of the renovation is to reposition the facility, originally built in 1938, for another 70 years of service to the community, and to do so while respecting the character of the historic100,000-square-foot structure.

© Helix Architecture + Design

© Helix Architecture + Design

© Helix Architecture + Design

© Helix Architecture + Design

In addition to repairing the core and shell of the building – including exterior masonry restoration, window and roof replacement, streetscape design and systems upgrades – Helix is constructing a new building core outside the building, and a Community Room addition to increase the useable area inside.
Beyond addressing space requirements, the Police Department wanted to create a welcoming yet “we mean business” first impression for visitors (PERCEPTION), and a facility suited for collaboration, efficiency, team-building, and celebration (PURPOSE).

© Helix Architecture + Design

© Helix Architecture + Design

© Helix Architecture + Design

© Helix Architecture + Design

Central to the design, too, was the need to communicate the Department’s rich history of community service through a dignified and at times monumental space.
Photography by Michael Robinson.

.

© Helix Architecture + Design

© Helix Architecture + Design

© Helix Architecture + Design

© Helix Architecture + Design

Kansas City Police Department Headquarters Renovation + Expansion Gallery

© Kjellgren Kaminsky Architecture AB

ÖIJARED HOTEL // Kjellgren Kaminsky Architecture AB

Floda, Sweden

© Florian Busch Architects

House in Takadanobaba // Florian Busch Architects

Not atypical of central Tokyo, the site for this private ...

+