© Parham Taghioff

Kahrizak Residential #01 // CAAT Studio

Kahrizak, Iran

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

Location: Kahrizak, Iran Architect : Mahdi Kamboozia Design Collaborator : Helena Ghanbari Assistant : Alireza Movahedi Area ( foot print ) : 1660 sqm Site area: 372.5 sqm Year: 2015 Photographs: Parham Taghiof, Ashkan Radnia The project was located in Kahrizak, a district in the southwest of Tehran, the capital of Iran.

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

It is a neglected area that features a semi-arid climate and has seen a rapid growth in size and population in recent years to such an extent that it has been being transformed from a squalid urban district into a town.

In the past, Kahrizak was a rural area whose lands were farmed to supply the residents of the capital with the fruit and vegetables they demanded, but due to its nearness to Tehran, its agricultural lands have been remarkably giving their place to urban blocks now.

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

. These changes in city scape are visible through time.The dwellers of this region are mostly migrant laborers of humble origins and on low incomes. Because of the abject poverty they live in, their main concern in life is that of quantity rather than quality. Therefore, there is even a large number of residential apartments in Kahrizak, whose bedrooms are dim and have no openings to let the sunlight in; nonetheless, they are so popular because of their affordability.

The project was offered to us at the time when two stories of it had been constructed and the executor was highly circumscribed in his budget.

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

The land on which the building was constructed was square with 18 m2 sides and the building itself was surrounded by other constructions from three sides so the only dimension from which it could enjoy the sunlight was the southern side. It is worth a mention that two 55-m2 units were built on each floor of the building so the best solution possible at the time we accepted this project was to maintain the conditions of the units in the north wing and enhance the quality of the units in the south wing to build up an effective interaction between the northern units and the urban façade of the project.

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

To do this there were a few difficulties.The first obstacle to conducting this project was the tight budget, therefore we decided to employ local workers and use inexpensive regional materials such as brick and concrete.The second hindrance was the mismatch between the residents’ culture and the type of buildings built in the region.

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

For instance, the big balconies constructed in the apartments were walled in and roofed in to either add some space to the homes or be used as storerooms. There were also some balconies whose residents walled them in with colored glass bricks in order to prevent others from seeing the clothes they put out to dry and this in turn stifled the natural light and spoilt the look of the building.
Considering the residents’ use of and attitudes towards balconies then, Brick, firstly as inexpensive material and secondly as a modular and proportional material which has many advantages in order to create different alternatives.

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

© CAAT Studio

© CAAT Studio

We used brick modules to build the balconies and satisfy the residents’ needs and because the units were so small, we placed the closets and cabinets inside these modules to make the most of the space. We also used tall windows to boost the natural light inside the apartments.

Architect statement:
When we were offered this project, there were factors such as the location of the project, the problems in the region, the poverty the residents lived in and the Client’s determination to improve the living conditions in Kahrizak that motivated us to find the best solutions possible to build accommodations appropriate to the region’s climate and residents’ culture so as to set an typology of design and construction in the area.

© CAAT Studio

© CAAT Studio

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

Since there is a myth in our society that good architecture is the immediate result of good money supply so it belongs to the rich only, the main goal of this project was designing a construction enjoying quality and providing affordability. This goal could be achieved only through the effective interaction and cooperation between the architect, the Client and the collaborators.

There is a constant historical principle in Iranian architecture: the richness in details in coexistence with the representation of simplicity in overall scale which finally ends into merging with the context and matching to their functions.

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

In Iranian traditional architecture users built their houses in a sustainable and climatic manner. This architectural considerations led into creation of a variety of typologies in different climatic zones of the country. We decided to be loyal to this principle in our project.
The choice of material was a significant parameter in this project mainly because we had to choose something affordable and easy to freight to the site.

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

As a result, we considered clay blocks which were produced in a factory nearby and this meant a considerable decrease in the freight charge of the materials. The modules were constructed with bricks and we tried to find a suitable material for the module frames. The least expensive material that gave us the ability to create our desired sense of space was concrete.

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

This way, we could reduce the cost of the project to its minimum. We used this reduction of cost to create the high quality interior spaces.
After designing the project we started to train regional workmen. To make sure that they are skilled enough to arrange final modules we ran some test modules before the final construction phase started.

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

© ASHKAN rdn

© ASHKAN rdn

The client’s patience, understanding and his trust helped the process.
The close collaboration between architect and the client caused the progress of this project in a half forgotten district and at last it reached residents satisfaction. The units were sold-out during the construction phase with the same price of a finished building in the neighborhood while there was so many completed buildings left unsold.

© CAAT Studio

© CAAT Studio

© ASHKAN rdn

© ASHKAN rdn

This way we achieved the client`s goal to gain profit of his project. That was what we all searching for; residents’ satisfaction, the clients’ benefit; A proper architecture from architect`s point of view and a good resume for constructors. Thus everyone who was somehow involved in the project was given what he/she tried to achieve.Application of brick products:As it may be seen in the project images we used clay blocks in the façade in a way that cover some parts of the terraces according to the reasons mentioned above.Brick modules’ designs are based on Iranian geometrical patterns; each module was designed in relation with the function of the space behind it.

© ASHKAN rdn

© ASHKAN rdn

© ASHKAN rdn

© ASHKAN rdn

Having variety in brick modules they are coherent and homophonic. That’s how it resulted in a smooth facade to represent both Iranian brick architecture and the essence of residential. In addition this geometry is concrete for local workmen and thus it facilitates the construction process. The geometry is also present in traditional residential architecture of desert areas of Iran..

© ASHKAN rdn

© ASHKAN rdn

© Parham Taghioff

© Parham Taghioff

Kahrizak Residential #01 Gallery

© Clinton Weaver

Courtyard House // CHROFI

Mungo Brush, Australia

© Filippo Romano

Zurich Insurance Company HQ // Scandurra Studio Architettura

Milan, Italy

+