© D.I.G Architects

K HOUSE // D.I.G Architects

Japan

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

A small house located on a steep slanting slope. The client simply wanted a life with a blessing of nature nearby and the beautiful townscape in distant. Left only a very narrow flat part which is barely enough for a car, the site was steeply sloped down, almost like a cliff.

© D.I.G Architects

© D.I.G Architects

© D.I.G Architects

© D.I.G Architects

We first had an idea to excavate the ground to generate a living space. Corresponding the nature form, heterogeneous and flexible space would retrieve the enchantment of the site. Not a house constructed on a cliff, but a habitat generated by the nature form of the cliff. A habitat like a pit or a shed posteriorly discovered in the terrains of landscape.So we dig the earth to make the “floor”.

© D.I.G Architects

© D.I.G Architects

© D.I.G Architects

© D.I.G Architects

Then a “sail” was set on that dent. The structural image of the generation of this “sail” is that the closed and self-contained systems like a polyhedron or a sphere, came down to the site and was spread up through anchoring to the earth. Now we’ve got a certain volume on a steeply slanting surface wrapped with a pitted earth and the sail-like tent on top.Then we put a flat and straight deck bridging the vacant space.

© D.I.G Architects

© D.I.G Architects

© D.I.G Architects

© D.I.G Architects

There’s no function assigned for this deck for the moment. But you might have moments in the life surrounded and protected by the earth that you need a place detached from the ground. There’s no partition dividing space, but level differences by a deck and a pit that generate characteristics for the empty space.

© D.I.G Architects

© D.I.G Architects

© D.I.G Architects

© D.I.G Architects

The uses are not regulated except the bathroom. You think how to use while in use, through the direct feeling to your body.Design: AKINORI YOSHIMURA+MAKI YOSHIMURA/D.I.G Architects  NAWA KENJI /NAWAKENJI-MComplete:2011.DecCollaborator: (structural design)NAWA KENJI /NAWAKENJI-MArea: total 89.4m2Photo credit: Tomohiro Sakashita.

K HOUSE Gallery

Read more articles by Architizer
© CetraRuddy

The Choice School // CetraRuddy

Thiruvalla, India

© Koichi Torimura

T3 // CUBO design architect

Kamakura, Japan

+