© Virgile Simon Bertrand Photography

Jockey Club Innovation Tower // Zaha Hadid Architects

Hong Kong

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

The 15-storey, 15,000 sq. m. tower accommodates more than 1,800 students and staff, with facilities for design education and innovation that include: design studios, labs and workshops, exhibition areas, multi-functional classrooms, lecture theatre and communal lounge.

The Hong Kong Polytechnic University campus has developed its urban fabric over the last 50 years with the university’s many faculties housed in visually coherent, yet very different buildings.

© doublespace photography inc

© doublespace photography inc

© Virgile Simon Bertrand Photography

© Virgile Simon Bertrand Photography

The JCIT creates a new urban space that enriches the diversity of university life and expresses the dynamism of an institution looking to the future.

Located on a narrow, irregular site at the north-eastern tip of the university campus (bordered by the university’s football ground to the south, and the Chatham Road/Kowloon Corridor motorway interchange to the north), the JCIT is connected to the heart of the campus; encouraging the university’s various faculties and schools to develop multidisciplinary initiatives and engagement with the community, government, industry, NGO’s and academia.

The JCIT design dissolves the typical typology of the tower/podium into a more fluid composition.

© doublespace photography inc

© doublespace photography inc

© Virgile Simon Bertrand Photography

© Virgile Simon Bertrand Photography

Interior and exterior courtyards create informal spaces to meet and interact, complementing the large exhibition forums, studios, theatre and recreational facilities. The tower’s design promotes a multidisciplinary environment by connecting the variety of programs within the School of Design; establishing a collective research culture where many contributions and innovations can feed off each other.Students, staff and visitors move through 15 levels of studios, workshops, labs, exhibition and event areas within the school.

© doublespace photography inc

© doublespace photography inc

© Iwan Baan

© Iwan Baan

Interior glazing and voids bring transparency and connectivity, while circulation routes and communal spaces have been arranged to encourage interaction between the many learning clusters and design disciplines. With its contribution of HK$249 million towards the construction of JCIT, The Hong Kong Jockey Club Charities Trust also funds the Jockey Club Design Institute for Social Innovation..

© Iwan Baan

© Iwan Baan

© doublespace photography inc

© doublespace photography inc

Read more articles by Architizer
© Jens Markus Lindhe

Children’s Culture House Ama’r // Dorte Mandrup Arkitekter

6, Øresundsvej, København S, København, Denmark

Between Earth and Sky: Snøhetta Continues Its Ascent by Demonstrating Its Range

Ever since its inception above an Oslo beer hall in 1989, Norwegian architecture firm Snøhett a has long drawn inspiration from the dramatic natural landscape surrounding the city in which it originated. The studio’s name itself is entwined with the native terrain: Snøhetta is named after the highest peak in the Dovrefjeil mountain range in the…

+