© Architekturos linija

JGMC (centre of natural science) // Architekturos linija

Saulėtekio alėja, Vilnius, Lithuania

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

Project authors: architects Gintaras Čaikauskas, Miroslav Šejnicki, Virginija Venckūnienė, Vytenis Raugala. The key idea of the Life Science Centre architecture are the science and teaching complex modules forming the public space layout and comprising the integral whole like different cells of the matter. Cube-shaped volumes in open spaces of Saulėtekis, reiterating the natural context and building a humanist, traditional urban structure characteristic of the city of Vilnius, resemble a feature of the historical Vilnius University ensemble – a cosy inner courtyard.

© Architekturos linija

© Architekturos linija

© Martynas Slapsys

© Martynas Slapsys

The volumes comprising the square perimeter and the entrance to the building are moved out over the glass vestibule and the merging space unites the areas of the main lobby, the courtyard and the passage, seamlessly linking them with the environment. The monumental expression of the building architecture provides exceptionality and reflects the typological purpose, symbolises the austerity of science and creates a solid character of the new complex.

© Martynas Slapsys

© Martynas Slapsys

© Martynas Slapsys

© Martynas Slapsys

Life is movement and growth. Notedly vibrant vertical lines of facades inspired by the impressive nature and the textural image of the adjacent trunks of the pine trees create a playful abundance of different points of view.

Indoor premises are planned universally, the ongoing research and training processes can be organised as needed – jointly or separately.

© Martynas Slapsys

© Martynas Slapsys

© Tadao Cern

© Tadao Cern

Researchers will enjoy ultra modern laboratories, quiet workrooms and open recreation areas. Student premises can function independently but during lectures scientists and students will meet in the audiences, teaching laboratories etc. General spaces are adapted for recreation and independent studies. The lecture auditorium complex is individualised and has a separate entrance.

© Tadao Cern

© Tadao Cern

© Architekturos linija

© Architekturos linija

It can be used as an independent conference centre. The open parking is designed on the adjacent lot..

© Architekturos linija

© Architekturos linija

© Architekturos linija

© Architekturos linija

JGMC (centre of natural science) Gallery

Read more articles by Architizer
© Andrés García Lachner

Ocean Eye // Studio Saxe

Santa Teresa Beach, Puntarenas Province, Costa Rica

Young Architect Guide: 10 Essentials for Every Architecture Student’s First Semester

These items are designed to make college life just that little bit easier.

+