© Waechter Architecture

J-Tea // Waechter Architecture

Eugene, OR, United States

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

J-Tea International is an importer and seller of Taiwanese oolong teas. The task of this project was to gracefully transform an existing single family house located in a commercially zoned area into a retail space for tea sales and sampling. The goal of the project was to achieve this with as few moves as possible.

© Waechter Architecture

© Waechter Architecture

The transformation is composed of 3 primary elements: entry canopy, porch and tea walls. Each element is visually distinct and has a specific purpose. CANOPY:  The purpose of the canopy is to engage pedestrian and vehicular traffic giving the former house a commercial scale. Additionally, the canopy creates an airy and glowing entry court for outdoor seating.

© Waechter Architecture

© Waechter Architecture

The white powder coated aluminum louvers stand out against the more subdued galvanized steel structure. The white louvers are placed below the support structure to give the impression that they are floating in space — like a cloud.PORCH:  The purpose of the porch is to draw ones eye into the tea room by creating an aperture that frames the interior space as if it were a stage set.

© Waechter Architecture

© Waechter Architecture

The porch walls, floor and roof are made from a relatively thin 5 1/8” x 5’ Port Orford cedar glue laminated beam. The porch is lightly supported by two concrete stem walls and cantilevers at each end to heighten one’s sense of stepping into the porch emphasizing the entry threshold.

© Waechter Architecture

© Waechter Architecture

TEA WALLS:  The purpose of the tea walls is to form a contained ring around a central tea bar creating a calm and quiet room, heightening the senses for the smelling and tasting of tea. The tea walls are composed of a grid of maple plywood that circumscribes the room and incorporates window openings for a continuous appearance.

© Waechter Architecture

© Waechter Architecture

The grid of shelves is filled with richly colored and textured merchandise that creates a variegated pattern. .

© Waechter Architecture

© Waechter Architecture

Read more articles by Architizer
© Brook McIlroy Inc.

Celebration Circle // Brook McIlroy Inc.

Thunder Bay, Canada

© LAAB Architects

9GAG Office // LAAB Architects

Hong Kong

+