© HAS design and research

Intangible Sound // HAS design and research

Shenzhen, China

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

This design is an unconventional manifesto for sea-viewing platforms. Why are the conventional sea-viewing platforms filled with numerous fencings and railings blocking the scenery and limiting the possibility of activities? Shenzhen, where the project is located, is a typical city of high-density development in contemporary China. In the past 40 years, it has transformed from a traditional small fishing village into an international city, with the sea-viewing platform located on the last natural coast of Shenzhen, Xichong.

The territory waters of Xichong are famous for the fishery and tourism industries.

© HAS design and research

© HAS design and research

© HAS design and research

© HAS design and research

In an incidental opportunity, fishermen shared with us the local technique of “Gongyu,” a method to decrease the energy consumption of fish and minimize the oxygen loss in the lungs, thus allowing the fish to survive three days without water. This “improvisation” method uses the force and tension of the fishing line to restrains and controls the movement of fish, thus fully illustrates the crystallization of local fishermen’s wisdom.

The commissioned plot is a semi-arc sea-viewing platform, constructed with heavy railings and cold concrete ground.

© HAS design and research

© HAS design and research

© HAS design and research

© HAS design and research

Our project employs a low-cost renovation project budget (about 2,500 USD) and uses the locally accessible fishing line as the primary material, creating a smooth, transparent and unique space, a stage for interaction or observation of the sea.

Before entering the pavilion, visitors pass through fences of different heights and spacings, perceiving the distance from the seascape, which cherishes and nurtures the scenery.

© HAS design and research

© HAS design and research

© HAS design and research

© HAS design and research

As they enter the pavilion, the lines form an artistic scene through the curvilinear site. The scattered natural light, shadow, and the sound of wind together present a rhythm, providing an experience of the diversity and richness of the environment. The design employs sturdy steel plates and delicate lines in combination with a unique tensile structure.

© HAS design and research

© HAS design and research

© HAS design and research

© HAS design and research

Moreover, the dunes and stones are used in creating an interior landscape to present the most significant regional characteristics of the Xichong—vast mountain forests and floating coastlines.

Postscript: Intangible Sound was initially installed for the 2019 Bi-City Biennale of Urbanism/Architecture (UABB). After the exhibition period, the client decided to keep Intangible Sound as a permanent public sea-viewing shed.

© HAS design and research

© HAS design and research

© HAS design and research

© HAS design and research

This miniature architecture is a manifesto and an experiment that changes the short-term life cycle of installations and truly integrates into the life of the local fishing village and perpetually provides fishermen and children opportunities for various activities.Project name: Intangible SoundProject type: Permanent infrastructureDesign: HAS design and researchTeam: Jenchieh Hung, Kulthida Songkittipakdee, Jiaqi HanConstruction: Shenzhen Fengzhiyu Public Art Co., Ltd.Project location: Xichong Beach, Dapeng New District, ShenzhenSite area: 120 sq.m.Gross built area: 80 sq.m.Client: Xichong Resort (Shenzhen Workers’ Nursing Home)Photo credits: Bai Yu, Kintoo Photography.

Intangible Sound Gallery

Read more articles by Architizer
© Elliott Architects

Retreat on a Pond’s Edge // Elliott Architects

ME, United States

© John Wardle Architects

Boneo Country House // John Wardle Architects

VIC, Australia

+