© RDHA

Idea Exchange Old Post Office // RDHA

Cambridge, Canada

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

Canada’s first ‘bookless’ library offers Cambridge residents free access to an array of spaces for public learning and creation. Anchored on the bank of the Grand River, the project reignites a listed 1885 landmark and adds a 9,000-square-foot transparent pavilion that wraps around the original building and stretches out over the water.

A glass box entrance introduces an exhilarating progression up a feature stair adjacent to glass-walled views of the historic building, providing users with a close-up of the immaculately restored masonry while carrying them into the contemporary pavilion addition that cantilevers over the river wall.

© RDHA

© RDHA

© RDHA

© RDHA

Scattered with table and lounge seating, this area offers breathtaking floor-to-ceiling views of the surroundings. Rhythmic window openings in the old building are now entrances into a fully-equipped Reading Room Cafe, accessed by bridges that echo the bridges over the river. The openings in the floor allow natural light from skylights overhead to connect the activities below to the heart of the building.

© RDHA

© RDHA

© RDHA

© RDHA

On the lower level, users can take advantage of a suite of creative studio spaces. A black box theatre, film and audio recording suites, laptop dispensing and gaming areas, and musical instruments are available for recording and performance. The second level is a children’s Discovery Centre with smart tables, robot building kits, and built-in feature walls for Lego, Lite Brite and magnets.

© RDHA

© RDHA

© RDHA

© RDHA

The attic Makerspace soars to a peak, braced by an elegant arrangement of star-shaped trusses.

© RDHA

© RDHA

© RDHA

© RDHA

Between these trusses the architects have created a fully-equipped studio outfitted with a laser cutter, 3D printers, soldering stations, vinyl cutters, sewing machines, and wood and metal workshop tools.This project represents a new library typology, housed within a heritage structure in constant dialogue with its contemporary, transparent addition, projecting this exciting new public program to the street, the river, and the city beyond.Credits: Robert Ng Nak Design Strategies, Andrew Dionne WSP, David Giugovaz Valdor Engineering, Tyler Sharp RDHA, Kelly Gilbride SBA, Raed Hindi Jain Sustainability, Ezzat Mitri Jain Sustainability Credits:- RDHA – Principal & Design Architect – Tyler Sharp- Nak Design Strategies – Landscape Architect – Robert Ng- Jain Sustainability – Electrical Engineer – Raed Hindi- SBA – Heritage Architect – Kelly Gilbride- Valdor Engineering – Civil Engineer – David Giugovaz- Jain Sustainability – Mechanical Engineer – Ezzat Mitri- WSP – Structural Engineer – Andrew Dionne.

Idea Exchange Old Post Office Gallery

Read more articles by Architizer
© REX

Necklace Residence // REX

A patriarch dreams to build a family home—”a jewel box ...

© Octane architect & design

Y/A/O Residence // Octane architect & design

Bangkok, Thailand

+