© Jeroen musch

House W // studio PROTOTYPE

Duiven, The Netherlands

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →
Text description provided by the architects.

A charming small house, built last century, stands on the old village road of the Dutch town Duiven. It has recently been passed on to the third generation of a family that is living there. The decision was made to thoroughly renovate the house and add a new volume in the back.The new volume formulates a contemporary answer to the existing house.

© Jeroen musch

© Jeroen musch

© Jeroen musch

© Jeroen musch

The volumes are slightly shifted from each other, creating a spatial play outside and a framed view towards the street side inside. The new volume functions as a closed mass on the street side, while on the garden-side the dwelling opens up by means of a spacious L-shaped veranda. A large window, with two sliding doors in it, provides the connection with the garden.

© Jeroen musch

© Jeroen musch

© Jeroen musch

© Jeroen musch

The chimney is a prominent part of the roof’s shape. As such it has been reinterpreted, and is integrated with both a sky light and a light shaft in one sculptural object.The functions flow seamlessly from the old to the new volume. The existing volume is updated by making several functional interventions.

© Jeroen musch

© Jeroen musch

© Jeroen musch

© Jeroen musch

All spaces in the new volume are situated around a spacious void. A maximum amount of daylight is permitted here, ensuring an optimal experience of the sculptural space.The facade concept of House W consists of diagonal directions and is translated to a timber cladding of western red cedar battens. They are as slender as possible, creating tension with the heavy brick of the existing dwelling.

© Jeroen musch

© Jeroen musch

© Jeroen musch

© Jeroen musch

Aluminum profiles are used to attain subtle transitions between materials and spaces. The diagonal pattern is opened up on several strategic positions, working as a privacy screen.The architect has taken the role of master builder in the execution phase to guarantee the quality of the special detailing. The house is part of the Dutch self-build-initiative; in collaboration with the architect the inhabitants themselves finished the interior.house W Duivenclient privatefunction houseperiod 2010 – 2014size 270 m2architect Studio PROTOTYPEdesign team Jeroen Spee, Jeroen Steenvoordenproject team Gijs van Suijlichem, Titus Lammertse, Jan Paulus Hoogterpconstruction advisor F.Wiggers Ingenieursbureau photographer Jeroen Musch (copyright).

© studio PROTOTYPE

© studio PROTOTYPE

© Jeroen musch

© Jeroen musch

House W Gallery

Read more articles by Architizer
© STARH

DOMKO showroom // STARH

Varna, Bulgaria

© Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography

Emperor Qianmen Hotel // asap/ adam sokol architecture practice

Dongcheng, Beijing, China

+