© naf architect and design inc.

House Snapped // naf architect and design inc.

Saitama, Japan

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Text description provided by the architects.

Photographer : Toshiyuki YanoTwo buildings, large and small, stand on L-shape plot adjoining at the corner. The form of the two buildings comes is as if one building snapped in two, and they are placed along the shape of the site.

A column stands at the adjoining corner of the two buildings, and four zones, yard, entrance, small and large buildings, are placed radially.

© naf architect and design inc.

© naf architect and design inc.

© naf architect and design inc.

© naf architect and design inc.

Four zones can be shared or partitioned using sliding doors.The composition of this residence was inspired by a phrase of the client couple, “stranger hours”. This is a witty phrase describing the relationship of the couple, which is not always stereotypically close but sometimes distant like strangers.The antonym of “stranger hours” may be “shared hours”.

© naf architect and design inc.

© naf architect and design inc.

© naf architect and design inc.

© naf architect and design inc.

The large building incorporates living room, dining room, and kitchen where the couple spend “shared hours” and the small building in the back of the plot incorporates bedroom, bathroom, and toilet where the couple spend “stranger hours”.

The height of the ceiling and flooring materials are chosen according to the nature of the space in order to increase the quality of the time the couple spends together, whether it is “shared hours” or “stranger hours”.

© naf architect and design inc.

© naf architect and design inc.

© naf architect and design inc.

© naf architect and design inc.

For example, the living room has vaulted ceiling and flooring with high reflectance material for the voices to reach one another. The bedroom has low ceiling and flooring with sound absorption material to keep tranquility.The yard, where the couple and their neighbors exchange greetings, is covered with soft lawn.

© naf architect and design inc.

© naf architect and design inc.

© naf architect and design inc.

© naf architect and design inc.

The entrance, which accepts all kinds of guests, has whisper concrete finishing which gives more formal impression.Four zones placed around the column may be flexibly used according to the situation, allowing a compact and comfortable lifestyle.- Akio Nakasa Location : Saitama City, Saitama Category : detached houseZoning use district : -Fire protection specification : – Structure : Wood constructionNumber of stories : 2 stories above groundMaximum height : 8.432 mMaximum eave height : 6.411 mFrontal road : 4.00m on the eastSite area : 108.49m2 Building area : 51.04m2Total floor area : 81.41m2Completion : April 22, 2012Architect : Akio NAKASA(Principal Architect) , Daisuke AOKI .

© naf architect and design inc.

© naf architect and design inc.

© naf architect and design inc.

© naf architect and design inc.

House Snapped Gallery

© PichArchitects

Telefónica Móviles Building // PichArchitects

Ciudad Real, Spain

© Brooks + Scarpa Architects

New Center for Manufacturing Innovation // Brooks + Scarpa Architects

Monterrey, Mexico

+