© BRIBURN

House on Pemaquid Pond // BRIBURN

Bremen, ME, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →
Text description provided by the architects.

The request from our client was for a modern, sustainable home of wood, glass, and stone that looked like it ‘belonged’ on its site. The final design is open, warm, well-lit and uses many natural materials expressed in modern ways. The vegetated roof, planted with hardy alpine seedums, is designed to absorb one inch of storm water, and regulate the house’s temperature during the summer months.

The north tilt of the roof allows for expansive glazing on the south facade to balance the glazing present in the north and west facades, which face the pond.

© BRIBURN

© BRIBURN

© BRIBURN

© BRIBURN

A wide overhang on the south facade and a brise-soleil protect the home from high-angled summer sun while allowing in low-angled winter sun. The first floor radiant slab is polished concrete providing thermal mass. A 90-tube solar collector array provides all of the home’s domestic hot water needs and approximately 50 percent of the remaining space heating..

© BRIBURN

© BRIBURN

© BRIBURN

© BRIBURN

House on Pemaquid Pond Gallery

Read more articles by Architizer
© Andy Matthews

Broombank // SOUP Architects

Suffolk, England, United Kingdom

© DCS Design

CustomInk at Mosaic District // DCS Design

Falls Church, VA, United States

+