© Tomasz Zakrzewski

House in Slate // RS+ Robert Skitek

Katowice, Poland

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The house is located in a quiet district in the south of Katowice. There was an orchard with apple trees on the existing plot. The neighboring building and zoning plan imposed pitched roof geometry.
The building is located along the road to cut off private garden from the street. The gable windowless walls are as close as possible to the neighboring plots.

© Tomasz Zakrzewski

© Tomasz Zakrzewski

© Tomasz Zakrzewski

© Tomasz Zakrzewski

Main black solid with pitched roof, is fully clad with slate. The distinctive frontal diagonal line of the hood is lowering in accordance with lowered bedroom’s floor above the garage.All the windows in the black solid, including the roof, are strip windows.The main body is pierced by contrast, heavily glazed, white cubic element, which houses living area.

© Tomasz Zakrzewski

© Tomasz Zakrzewski

© Tomasz Zakrzewski

© Tomasz Zakrzewski

Living room is completely ejected outside the main solid to catch southern light, completely glazed two walls widely open it for a garden with apple trees.

On the ground floor classically there is open space living area with guest room, utility room and garage for two cars. First/upper Floor accommodates the sleeping area, child’s room, work room and an open mezzanine with a bookcase.

© Tomasz Zakrzewski

© Tomasz Zakrzewski

© Tomasz Zakrzewski

© Tomasz Zakrzewski

All the separate rooms on the first floor are lit from the east.Architects: RS+ Robert Skitek http://rsplus.pl/Location: Katowice, Poland Area: 241 sqmYear: 2015Architect: Robert SkitekCooperation: Jakub Zygmunt Structure: Jan KostorzPhotographs: Tomasz Zakrzewski http://archifolio.pl/.

© Tomasz Zakrzewski

© Tomasz Zakrzewski

© Tomasz Zakrzewski

© Tomasz Zakrzewski

House in Slate Gallery

© Sehw Architektur

Weitblick Innovation Campus // Sehw Architektur

Augsburg, Germany

© FG+SG | Fotografia de Arquitectura

igreja de Várzea // FCC Arquitectura

Felgueiras, Portugal

+