© SHIMPEI ODA ARCHITECT'S OFFICE

House in Shichiku // SHIMPEI ODA ARCHITECT’S OFFICE

Kyoto Prefecture, Japan

Architizer Editors Architizer Editors
Text description provided by the architects.

This project was the renovation of a house built in the 1920s, originally surrounded by old rows of houses. The house, with a frontage of 13 feet and a depth of 42 feet, is likened to the “sleeping place of an eel,” because the next building was very close, and the interior of the house was dark throughout the daytime.

© SHIMPEI ODA ARCHITECT'S OFFICE

© SHIMPEI ODA ARCHITECT'S OFFICE

© SHIMPEI ODA ARCHITECT'S OFFICE

© SHIMPEI ODA ARCHITECT'S OFFICE

The house had also been illogically renovated several times in a way that important pillars, walls, and other original details were lost. The client wished to live and work at home with paintings. Thus, a studio, sanitary, and home office were inserted as volumes of the structure. These volumes intended not only to reinforce the house, but also to softly divide spaces into vertical and horizontal spaces.

The volumes were painted white so that the texture could visually stand out to indicate the extent and depth of the house.

© SHIMPEI ODA ARCHITECT'S OFFICE

© SHIMPEI ODA ARCHITECT'S OFFICE

© SHIMPEI ODA ARCHITECT'S OFFICE

© SHIMPEI ODA ARCHITECT'S OFFICE

The front of the studio that opened to an alley was changed from a shutter to windows. The lean-to roof was adapted with reflective material that guides natural lighting into the interior and diffuses light throughout the house. Newly inserted structures and reinforcements were also painted white. The transition to the new look of the house was seamless.

© SHIMPEI ODA ARCHITECT'S OFFICE

© SHIMPEI ODA ARCHITECT'S OFFICE

© SHIMPEI ODA ARCHITECT'S OFFICE

© SHIMPEI ODA ARCHITECT'S OFFICE

Lastly, the softly divided space is versatile, and is designed to be used in different ways should the need arise in the future. .

© SHIMPEI ODA ARCHITECT'S OFFICE

© SHIMPEI ODA ARCHITECT'S OFFICE

© SHIMPEI ODA ARCHITECT'S OFFICE

© SHIMPEI ODA ARCHITECT'S OFFICE

House in Shichiku Gallery

Read more articles by Architizer
© International Royal Architecture

KHT // International Royal Architecture

Nishimurayama District, Japan

© Debbie Franke

Element Restaurant and Lounge // Remiger Design

St. Louis, MO, United States

+