© Valerio Olgiati

House in Laax // Valerio Olgiati

Laax, Switzerland

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

The single-family house rises from a 10-20m wide and 90m long lot in Laax, Switzerland. Local building legislation only permitted the construction of volumes aboveground at opposite ends of the property. One end of the area is situated in the “village zone”, while an “agricultural zone” surrounds the other end.

© Valerio Olgiati

© Valerio Olgiati

© Valerio Olgiati

© Valerio Olgiati

Two completely opposite worlds form the context of this house.
At the historical village limit of the parcel is the so called “city house”. A clear and simple facade underlines the public space lying in front of the house with the volume and rooms orientated towards the village. Located here are the children’s bedrooms and the guest rooms.

© Valerio Olgiati

© Valerio Olgiati

© Valerio Olgiati

© Valerio Olgiati

Towards the agricultural zone, at the other end of the plot, rises the so-called “country house”, a lower lying solid volume that opens towards the landscape.
The two ends are connected by an underground hall, where the daily life of the family takes place. Two top lights provide natural lighting to the space.

© Valerio Olgiati

© Valerio Olgiati

© Valerio Olgiati

© Valerio Olgiati

All the main rooms in the house are niches and with their gables they transform into caves. Each space is interconnected with a 90m long corridor that forms the spine of the entire building. Exterior and interior walls are all in white in-situ concrete. On the outside, attached tilting windows preserve the clarity and legibility of the two exterior volumes and lived-in niches.
Outer appearance and inner experience of the house form a contradiction that only mentally can be reconstructed as a unity.

© Valerio Olgiati

© Valerio Olgiati

© Valerio Olgiati

© Valerio Olgiati

The house has an unexpected “grandezza” and homogeneity that is in stark contrast to the compartmentalisation and heterogeneity of the surrounding village.project manager: Sebastian Carella (Office VALERIO OLGIATI)construction supervisor: Franz Bärtsch, Churstructural engineer: Patrick Gartmann, Ferrari Gartmann AG, Churmaterials: white in-situ concrete, bronze, walnutbegin of planning: April 2012start of construction: May 2014end of construction: June 2016volume: 2799 m3area: 582 m2technical Information: geothermal heating, tabs, whole-house air ventilation systemcopyrights plans: Archive Olgiaticopyrights pictures: Archive Olgiati.

© Valerio Olgiati

© Valerio Olgiati

© Valerio Olgiati

© Valerio Olgiati

Read more articles by Architizer
© Steven Holl Architects

The Fifth Façade: Radical Roofscapes Across South Korea

Framing the context while building upon it, South Korean roofscapes subvert expectations.

The Art of Rendering: 4 Unique Approaches to Architectural Visualizati on

Rendering artist Rafal Barnas approaches each project individually.

+