© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

house in fontaínhas // fala atelier

Porto, Portugal

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

project team: filipe magalhães, ana luisa soares, ahmed belkhodja, rute peixoto, lera samovich, elisa sassi, paulo sousalandscape architect: pomocontractor: civiflanco ldaThe project is structured within overlapping antagonistic spatial structures. The ground floor is conceived as one uninterrupted space defined by a free curved wall. It is a volatile room with only one corner and two continuous white surfaces opening up to the vivid garden.

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

Its inner elevations are carefully calculated. Conversely, the first floor is a composition of intricate rooms and rhythmic collisions of different geometries, a sequence of irregular spaces. The complexity is introduced to accommodate all the necessary programs, adapting to the narrow perimeter of the site. A set of equally distanced wooden beams supporting the roof causes inconvenient intersections.

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

In contrast with the opposing spatial orders, materiality holds the house together. Fluent white walls are stuck between striped wooden floors and light blue ceilings, disturbed once in a while by flat blue doors, touches of marble or a pink kitchen.The back façade didactically reflects the three orders. The ground floor is completely open to the garden while on the first floor a single window frames a certain perspective of the dense context.

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

The striped concrete cornice is introduced on both elevations and a blue circle, aligned with an unnecessary pink column, ends the peculiar composition. A ground floor dissolving into the garden, a precisely divided piano nobile, a headstrong roof..

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

© Ricardo Loureiro - Architectural Photography

house in fontaínhas Gallery

© Photography&Concept studio BoysPlayNice

Sports Hall in Borky // OV-A

1621, Brankovická, Kolín, Czechia

© Yunchao Xu/Atelier Apeiron

Cusha Village Community Center // Yunchao Xu/Atelier Apeiron

Xiangzhou, Zhuhai, China

+