© Åke E:son Lindman

House Husarö // Tham & Videgård Arkitekter

Sweden

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The location is the outer Stockholm archipelago. Tall pines give the forested site an untouched character. The house is placed in a clearing with a high position in the landscape, on a plateau facing the sea in the north. The property has been in the family for a long time with a couple of small complementary buildings, a boathouse and a guesthouse, that has been used for vacation stays.

© Åke E:son Lindman

© Åke E:son Lindman

© Åke E:son Lindman

© Åke E:son Lindman

As the family grew with a new generation, the need for a larger house with more space followed.
The light conditions, the sea view and the flat and smooth bedrock were some of the qualities that constituted the starting point for the house. A relatively low budget also influenced the design, resulting in the idea to use tectonic rationality to support a specific spatial structure.
The house, a pitched roof volume in two levels, is divided into an open social area at ground floor and a more private upper level, with bedrooms and a playroom.

© Åke E:son Lindman

© Åke E:son Lindman

© Åke E:son Lindman

© Åke E:son Lindman

Within the square plan, a freestanding box holding kitchen, bathroom and the stair, organizes the ground floor into a sequence of interconnected spaces. Large sliding windows open up to the views in all directions and allow the sunlight to fill the interior. On the upper level a skylight that runs along the ridge of the roof underscores the verticality of space and subtly enhances the experience of seclusion.
The exterior is entirely clad with folded black sheet metal of varied widths that integrate the position of the windows.

© Åke E:son Lindman

© Åke E:son Lindman

© Åke E:son Lindman

© Åke E:son Lindman

Three glazed sliding doors with frames of hard wood provide entrances and direct access to the outdoor areas on the naturally flat part of the bedrock. All construction and finishes are made out of wood. The open plan is made possible with glulam wooden beams. Between these beams plywood sheets has been bent to form a series of vaults that add direction to the interior spaces..

© Åke E:son Lindman

© Åke E:son Lindman

© Åke E:son Lindman

© Åke E:son Lindman

House Husarö Gallery

The Art of Rendering: 7 Key Steps to Create a Compelling Visualization for Your Client

There is no way around the fact that the quality of the final image largely depends on the relations hip we have with our clients.

© Dietmar Feichtinger Architectes

L’Équipe: Contemporary Sports Halls Reshaping the Historic Legac y of Paris

Made with carefully articulated façades and thoughtful material transitions, these designs showcase emerging building trends in Paris’s historic legacy.

+