© Arhitektura

House for a ceramic designer // Arhitektura

Ljubljana, Slovenia

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

The atrium house was designed to unite the family’s living quarters with the working studio of its owner –
a ceramic designer and artist – under one roof. Its aim was to be crafted in response to the growing trend ofworking at home. The 550 square meter plot is located in the suburbs of Ljubljana, Slovenia, in an areacurrently undergoing extensive gentrification.

© Arhitektura

© Arhitektura

© Arhitektura

© Arhitektura

It is surrounded by dense and diverse construction of singlefamilyhouses. The client wanted to keep the house closed from its visually busy immediate surroundings,which will undergo unpredictable development in the future, while at the same time wished to acquire a welllitand fully connected living and working space.The house is designed in the shape of a ‘U’.

© Arhitektura

© Arhitektura

© Arhitektura

© Arhitektura

With three walled surfaces, bordering the adjacent houses,the views are directed inwardly, providing privacy from the outside world. The inner spaces of the houseopen via large panoramic windows onto the large central atrium, which is designed as the in-between space.It allows passage to different parts of the house and direct communication between the workshop and theliving quarters.

© Arhitektura

© Arhitektura

© Arhitektura

© Arhitektura

The large glass surfaces delineate the interior from the outside as a thin invisible membraneand bring plenty of sunlight inside.In terms of program the house is divided into three zones. The first one features the workshop and thestudio of the ceramic designer, accessible via separate entrance under the projecting roof, and also from thecommon area.

© Arhitektura

© Arhitektura

© Arhitektura

© Arhitektura

With its potter’s wheels, kilns, and plenty of table room for sculpturing, glazing anddecorating, the workshop opens out onto a large atrium that can be used for outdoor firing techniques suchas obvara or raku. The central living space is the heart and the main crossing of the house, accessible viamain entrance with doorway.

© Arhitektura

© Arhitektura

© Arhitektura

© Arhitektura

It features a big kitchen with a spacious dining and seating area. During thesummer months the central space increases in usable space as daily activities are transferred through thelarge sliding doors onto the atrium. The sleeping area features a large bedroom, two smaller rooms and twobathrooms. The space is designed so as to allow several programs and experiences, and to create diverseatmospheres.The building and its interior are dominated by a neutral color palette.

© Arhitektura

© Arhitektura

© Arhitektura

© Arhitektura

The tectonic exterior with its silkysmooth concrete façade and light terrazzo floors gives the impression of a sculptural piece, whereas thewarm and intimate feeling of the wood-clad projecting roof hints at a different atmosphere inside. Theinterior living spaces, in parts clad in warm ash and oak wood, are inviting and comforting.

© Arhitektura

© Arhitektura

© Arhitektura

© Arhitektura

The woodenfurniture and crackling fireplace create an atmosphere of intimacy, despite the close proximity of the urbanbustle..

© Arhitektura

© Arhitektura

© Arhitektura

© Arhitektura

House for a ceramic designer Gallery

Read more articles by Architizer
© Rory Gardiner

Allan Street House // Gardiner Architects

Melbourne, Australia

© NBBJ

Nanjing Eco-Tech Island Exhibition Center // NBBJ

Nanjing, China

+