© buerger katsota architects

House E // buerger katsota architects

Artemida, Greece

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

The small house is located at the third row from the Aegean shore in the randomly built Eastern Attika suburb of Artemis. The building houses the needs for a young small family, critically responding to its context as a parody of its own surroundings.

The building aims at redefining the ‘ephemeral’ and flexible nature of living close to the coast, by achieving comfortable and high quality indoor and outdoor living spaces, revealing selected views to the sea while screening off its residents’ privacy from the close neighbors.

© buerger katsota architects

© buerger katsota architects

© buerger katsota architects

© buerger katsota architects

Upon a concrete, terrazzo clad base, the two-storey volume is broken into two -volumetrically and materially different volumes- placed at right angles to each other. The white, seemingly floating pitched-roof volume delineates with its cantilevers a generous open plan ground floor space for easy indoor and outdoor living within a garden enclosure.

© buerger katsota architects

© buerger katsota architects

© buerger katsota architects

© buerger katsota architects

The upper volume provides two high ceiling bedrooms and a bathroom organized around a stairwell and study. On the party wall side, a protected terrace becomes an open-air ‘room’, the outdoor extension to the stairwell. The bedrooms have access to two private loggias with full-height openable shutter panels revealing the sea view beyond a neighboring olive grove and an in-between bathroom.

In terms of construction, the building is a composite construction with a minimum footprint on the small plot.

© buerger katsota architects

© buerger katsota architects

© buerger katsota architects

© buerger katsota architects

Τhe basement and ground floors are a reinforced concrete structure, with the ground floor dissolving to the minimum building elements -two, fair-faced concrete shear walls and four slender steel columns- to achieve maximum spatial flexibility and visual continuity with the garden. The first floor slab is a combination of two cantilevering steel beams with its upper volume and the pitched roof as a lightweight steel construction..

© buerger katsota architects

© buerger katsota architects

© buerger katsota architects

© buerger katsota architects

House E Gallery

Read more articles by Architizer

Video: Explore the House of Jean Prouvé, the Pioneer of Prefabrication

His fascination with cars, planes and rockets pushed Prouvé to manufacture houses in a technical, ra tional way, as one would for industrial products.

© MONADNOCK

PARK PAVILION // MONADNOCK

Otterlo, Netherlands

+