© OOKO Industriarquitectura

House A108 // OOKO Industriarquitectura

Robledo de Chavela, Spain

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

This house has been completely built between two people over four years. This unique approach begins with the acquisition of an old house, located on a rocky and steep hillside, surrounded by a considerable grove, with south-facing and magnificent views of the mountains.

The restoration of the house and land remodeling of the plot began through conventional building processes and a fundamental premise: the complete reuse of everything on the site.

© OOKO Industriarquitectura

© OOKO Industriarquitectura

© OOKO Industriarquitectura

© OOKO Industriarquitectura

Thus, using the existing large amount of stone at the place, walls were built and some areas were paved, forming flat surfaces which were filled with rubble from the work of the house that extended it on the environment. Old locks were reused in the formation of new ones, even in the arming of new bolt-downs, all wood waste was recovered for the new heating system consisting of a wood stove, and all material resulting from excavations was used for fillings.

© OOKO Industriarquitectura

© OOKO Industriarquitectura

© OOKO Industriarquitectura

© OOKO Industriarquitectura

The construction work did not leave a single residue, only small amounts of fully recyclable material that were taken to treatment plants, such as copper or old faucets.

Once the old house was enabled, the architects moved there to start construction of the new housing that would fly over it, forming a large porch around it.

© OOKO Industriarquitectura

© OOKO Industriarquitectura

© OOKO Industriarquitectura

© OOKO Industriarquitectura

This time, the development of working at height and through fully manual means required a dry, lightweight, and modular construction, which could be extended for a long period of time without depending on inclement weather typical of Madrid’s mountain range. In addition, along this time the construction process adjusted to the economic possibilities of procurement, dividing up the cost evenly throughout the work.

The exterior of the new house, floor, walls, and roof are made of galvanized steel sheets; in the inside, wood-based panels were set, separated by a thick rockwool core.

© OOKO Industriarquitectura

© OOKO Industriarquitectura

© OOKO Industriarquitectura

© OOKO Industriarquitectura

The structure, made of steel sections, was modulated to be both structure and holding frames for both sides. The openings in the facade, leading elements of the south face of the house, are made of glass in the fixed parts, and of a similar structure to that of the facades in the moving parts, all of them with mobile perforated galvanized steel sheets as solar protection.
The layout of the facilities is minimized, leading from the connection points planned in the old house, and paying special attention to its registration possibilities.

© OOKO Industriarquitectura

© OOKO Industriarquitectura

© OOKO Industriarquitectura

© OOKO Industriarquitectura

The toilets are connected to a separate circuit in order to be supplied with recovered rainwater, and the radiator heating system is supplied exclusively with firewood. As a result, you get to minimize maintenance of the new construction, as well as economic and energy costs to maintain comfortable conditions.

After finishing the metal frame and the floor platform of the new house, calculated so that no element exceeded 160 kg and could be moved and positioned through pulleys and levers, a reverse process was begun in which the house was constructed from the outside in, placing first the outer plates and glasses, to later place layers toward the inside.

© OOKO Industriarquitectura

© OOKO Industriarquitectura

© OOKO Industriarquitectura

© OOKO Industriarquitectura

At this stage no waste was generated, since what was brought came measured and cut from each of the different suppliers. At the time in which the volume of the house was closed, a workshop was set up inside in which to develop and manufacture the rest of the elements necessary to finish the house.

© OOKO Industriarquitectura

© OOKO Industriarquitectura

© OOKO Industriarquitectura

© OOKO Industriarquitectura

Everything was manufactured by OOKO Industriarquitectura — the carpentries, its opening and closing devices, protections for the void of the facade, railings, stairs, doors, furniture, countertops. .

© OOKO Industriarquitectura

© OOKO Industriarquitectura

© OOKO Industriarquitectura

© OOKO Industriarquitectura

House A108 Gallery

Read more articles by Architizer
© CDR Studio Architects, PC

Marine Company 1 // CDR Studio Architects, PC

53, Pier Street, Yonkers, NY, United States

© KONTENT

No Wódka // KONTENT

Berlin, Germany

+