© Hans Verstuyft Architecten

Historical Residence Gent // Hans Verstuyft Architecten

Ghent, Belgium

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

This ‘Maison de Maître’ in Ghent dates from the end of 19th century. Throughout the years, the house had suffered from reduced maintenance, but many original features have been preserved. Hans Verstuyft Architects restored the house in a contemporary but responsibly way. The rear building was completely deteriorated and lost.

© Hans Verstuyft Architecten

© Hans Verstuyft Architecten

© Koen Van Damme Architectural Photography

© Koen Van Damme Architectural Photography

In function of the new use and contemporary comfort, the house was completely stripped with recycling where possible. The former coach house was designed as a spacious kitchen, the coach entrance acts as a large hallway. Two steel glazed extensions were added, thus making the transition between the different volumes.

© Hans Verstuyft Architecten

© Hans Verstuyft Architecten

© Koen Van Damme Architectural Photography

© Koen Van Damme Architectural Photography

A small porch and a dining room, bringing the garden all the way inside. The dining room has almost the feel of a green house. The whole complex got his soul back, with an approach that shows the renewal pronounced, but still does not break with the past. Materials and colours were consistently applied, so the original architecture is visible again and strengthened.

© Koen Van Damme Architectural Photography

© Koen Van Damme Architectural Photography

© Koen Van Damme Architectural Photography

© Koen Van Damme Architectural Photography

Other additions such as new flooring or an oak ceiling were custom designed by the architect, and seem to have been there all the time. They are “invisible” present. The interior was developed very sober, new elements are based on what might have been. Wherever possible, old paint layers were polished and maintained.

© Koen Van Damme Architectural Photography

© Koen Van Damme Architectural Photography

© Koen Van Damme Architectural Photography

© Koen Van Damme Architectural Photography

Here the old patina nicely becomes alive. The garden has been fully landscaped too and ties in nicely with the new terraces and extensions. Throughout the house, the garden is present and supports the comfortable feeling everywhere inside..

© Hans Verstuyft Architecten

© Hans Verstuyft Architecten

© Koen Van Damme Architectural Photography

© Koen Van Damme Architectural Photography

Historical Residence Gent Gallery

© Paul de Ruiter Architects

The 4th Gymnasium // Paul de Ruiter Architects

Amsterdam, Netherlands

© PAX.ARQ

Tecnomec Workshop House // PAX.ARQ

São Paulo, Brazil

+