© Andrew Franz Architect PLLC

Hill Office // Andrew Franz Architect PLLC

New York, NY, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

In a double-height, sunlit penthouse of a 1913 Beaux-Arts building near Manhattan’s Hudson Yards neighborhood, a former publisher’s executive suite is restored and modernized as an accessible and transparent workplace for a corporate firm.

Designed for openness and collaboration, this new office balances centrally located open areas with a variety of more intimate areas.

© Andrew Franz Architect PLLC

© Andrew Franz Architect PLLC

© Andrew Franz Architect PLLC

© Andrew Franz Architect PLLC

Circulation paths intersect with different programmatic areas, encouraging movement while also generating happenstance meetings and exchanges of ideas. A new bridge connects the two sides of the historic mezzanine floor, facilitating encounters, while a wide stairway becomes a place for both planned and impromptu meetings. The views and abundant daylight are celebrated and democratized; perimeter areas are activated for collective use, corner offices are eliminated, and workstations are gathered at the heart of the space.

© Andrew Franz Architect PLLC

© Andrew Franz Architect PLLC

© Andrew Franz Architect PLLC

© Andrew Franz Architect PLLC

Glazed meeting rooms clad in carved wood louvers along the perimeter diffuse strong southern sunlight while maintaining views and adding some warmth to the spaces.

Rich, textured materials, a diverse mix of vintage and new furnishings, and extensive plantings engage the employees and bring a sense of human personality to the workspaces.

© Andrew Franz Architect PLLC

© Andrew Franz Architect PLLC

© Andrew Franz Architect PLLC

© Andrew Franz Architect PLLC

The final solution sheds the commercial vocabulary of “corporate office space” and hierarchy in favor of the warmer, more inviting characteristics of a library or den, in an airy, open space flooded with daylight for all to enjoy.
.

© Andrew Franz Architect PLLC

© Andrew Franz Architect PLLC

© Andrew Franz Architect PLLC

© Andrew Franz Architect PLLC

Hill Office Gallery

Read more articles by Architizer
© Dom Arquitectura

House in Tarragona // Dom Arquitectura

Tarragona, Spain

© Mateusz Bieniaszczyk

Interior of a coffee house and bookshop Kahawa – Coffee & B ooks // Atelier Starzak Strebicki

Poznań, Poland

+