© TROPICAL SPACE

HAPPY BOX // TROPICAL SPACE

Tạ Quang Bửu, Quận 8, Thành phố Hồ Chí Minh, Vietnam

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

Information:Location: Tạ Quang Bửu, District 8, Ho Chi Minh City, VietnamAchitects : Nguyen Hai Long, Tran Thi Ngu Ngon, Website: http://tropicalspace.vnSite area: 68 sqmMaterials: Wood, Terrazzo, Glazz block, Metal grilleContruction : Nha Vui StylusPhoto : Trieu ChienDescriptionHave you ever thought when a kid comes and asks for a design of a house, what would be his/her requirements? They may want a house like a playground, so they can be free to run around.

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

Put aside all the practical demands that the adults would focus on, they would like to maximize the space so they can play and do everything they want. Some may want to have as much as windows, so they can immerse themselves in the little stars and the night sky.

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

And all of that is packed in a 68m2 apartment.The site is an unfinished-apartment that is almost empty. To reduce the constructing work, the design keeps the site status quo as it was. The bare concrete ceiling is also kept to maximize the height of the space.
In the centre, we put a sculptural wooden box with the dimensions of 3m x 3m x 2.2m which allocates a bunk bed, working space, studying space and shelves.

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

The spaces inside the box are connected both vertically and horizontally, so the activities could take place without any interruption. We also rotate the box by 45 degrees to create open angles, so that the space would be larger and the sunlight could go through deeper into inside areas such as the kitchen and toilet.

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

The storage space, kitchen and toilet are designed neatly with all needed functions. It has space for everything so the house can be kept simple and clean all the time. The rest of the space around the box is free for entertainment activities. It could be a coffee shop, a playground or a library.

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

We want air volumes of apartments in tropical climate areas to be ventilated, not being closed and have a chance to use the natural environment energy. More importantly, the smile and happiness always overflow in the Happy Boxes..

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

© TROPICAL SPACE

HAPPY BOX Gallery

Read more articles by Architizer

Why the World’s Best Architectural Photographers Embrace Repetit ion in Composition

Architecture is the ideal subject matter to explore the engaging photographic potential of playing w ith pattern.

This House Never Ends // Steffen Welsch

Melbourne, Australia

+