© JACOBSCHANG ARCHITECTURE

Half-Tree House // JACOBSCHANG ARCHITECTURE

Eldred, NY, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

This 360 sf. structure is located on a remote 60 acre, privately owned second-growth forest in Sullivan County, NY. It is sited on a steep, isolated area of the property with no vehicular access, no piped water and no electricity.From the outset, the project outlined two formidable directives: to design a structure that can be constructed by two amateur weekend builders & to consider a budget of $50 psf.The topography presented a difficult challenge.

© JACOBSCHANG ARCHITECTURE

© JACOBSCHANG ARCHITECTURE

© JACOBSCHANG ARCHITECTURE

© JACOBSCHANG ARCHITECTURE

In an effort to minimize sitework (in this case, shovels by hand) and to eliminate the need for large footings, retaining walls and pumped concrete, the architecture is lifted above the ground and relies upon support from the trees. Sonotube footings anchor the upslope corners at grade while half of the weight of the structure is distributed, via Garnier Limbs, to two existing trees.Engineered wood beams form the perimeter with standard nominal lumber for all intermediate framing.

© JACOBSCHANG ARCHITECTURE

© JACOBSCHANG ARCHITECTURE

© JACOBSCHANG ARCHITECTURE

© JACOBSCHANG ARCHITECTURE

Three 8’x8’ steel-tube pivot doors, the largest single expense, were fabricated offsite and installed, weatherstripped and fitted onsite with dual-insulated glass. Exterior and interior boards were milled and kiln-dried from the Eastern Pines felled on the property. To minimize maintenance and to withstand long wet winters, exterior boards were treated using traditional Scandinavian pine-tar.

© JACOBSCHANG ARCHITECTURE

© JACOBSCHANG ARCHITECTURE

© JACOBSCHANG ARCHITECTURE

© JACOBSCHANG ARCHITECTURE

The interior walls and ceiling were painted and the floor was finished with a clear matte sealant. The space is heated with a highly efficient Jotul wood stove and power, if needed, is drawn from a portable generator. The entire construction was performed by its two owners, and in the true spirit of New England barnraising, with a team of dedicated weekend support..

© JACOBSCHANG ARCHITECTURE

© JACOBSCHANG ARCHITECTURE

© JACOBSCHANG ARCHITECTURE

© JACOBSCHANG ARCHITECTURE

Half-Tree House Gallery

© Alex Shoots Buildings

Apropos Architects Construct ‘Career Changing’ Residenz Ei senerz

Sargans, Switzerland

© GMAA - GM Architectes Associés

Geneva Wellness Center (Bain-Bleu Spa & Hammam) // GMAA – G M Architectes Associés

Cologny, Switzerland

+