© PARA Project

Haffenden House // PARA Project

Syracuse, NY, United States

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

The Haffenden House is a writing studio with a garage/breezeway at ground-level; library, bathtub, and writing space on the second-level; and reading room on the third-level. It addresses the suburban context and the repetitive image of “house” — creating a blank space for retreat, reflection, and writing.

The interior’s indifference to context provides seclusive space for work yet maximizes the amount of natural light through the structure’s section and skin.

© PARA Project

© PARA Project

© PARA Project

© PARA Project

A bowl-shaped division in section separates the writing room from the reading space above, increasing indirect light for the second level and avoiding any association with the landscape on the third. The result is a double-height volume at either end in plan (on level 2), with a low ceiling at the entry from the house to the studio, subtly dividing the writing area from the bathtub.

© PARA Project

© PARA Project

© PARA Project

© PARA Project

The exterior — wrapped in a translucent silicon-impregnated fabric — doubly provides for a filtered light-filled volume without visual connection to the context. In the rear yard, the fabric is used on the interior as a curtain, offering the owners flexibility to control their privacy. The library — made up of alternating openings, books, and mirrored bookends — collapses foreground and background into a single surface.

© PARA Project

© PARA Project

© PARA Project

© PARA Project

The 3rd-level ceiling is gold-leafed, producing a vague reflective doubling of its hemispherical volume. .

© PARA Project

© PARA Project

© PARA Project

© PARA Project

Haffenden House Gallery

Read more articles by Architizer

Watch Waves Crash Around the World’s Largest Anamorphic Façade

What once displayed K-pop videos now shows a captivating installation of 3D waves crashing within a big glass cube.

© Cobe

Tingbjerg Library and Culture House // Cobe

Copenhagen, Denmark

+