© C.F. Møller Architects

Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre // C.F. Møller Architects

Millennium Way, Greater London, England, United Kingdom

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Art and architecture in completed energy stationC.F.

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

Møller Architects, artist Conrad Shawcross and developer Knight Dragon have completed a major new art and architecture collaboration for the Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre.

The Greenwich Peninsula is one of London’s major urban development areas, including over 10,000 new homes, over 300,000 m2 of office space and the conversion of the former Millennium Dome into the indoor arena renamed The O2.

Committed to sustainability
Responding to a cross-party drive to increase the use of Combined Heat & Power (CHP) across the UK and to realize a vision of decentralized energy power generation in London, the Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre houses technically advanced boilers and CHP that provide heat energy to the businesses and homes due to be built on the Peninsula in the coming years and is part of the Peninsula’s Sustainability Strategy.

The Energy Centre is the largest new build residential heat network in Europe, saving 15,000 – 20,000 tonnes of carbon every year.

Sculptural landmark
The 3000 m2 Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre, situated in a prominent location at the entrance to the peninsula, adjacent to the Blackwall Tunnel Approach, is a highly visible and important new landmark that demonstrates the applicants’ and stakeholders’ commitment to sustainable and affordable energy for all.

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

Heat energy will be distributed via a District Heating Network (DHN) from the Energy Centre to each plot across the development.Sculptural landmarkDesigned by British artist Conrad Shawcross, the cladding of the 49 metre high stack tower unites sophisticated engineering and complex optic research to create an impressive sculptural concept on a huge scale: The cladding for the structure is formed of hundreds of triangular panels that fold and flow across the surface of the tower forming complex geometric patterns that visually break up the flat planes to create an uneven, sculpted surface that plays with the vanishing points and perspective.The panels are perforated so as to exploit the phenomena of the Moiré Effect, and at night an integrated lighting design produces a shifting series of ‘compositions‘ lit from within the structure.The work of art by Conrad Shawcross is named ‘The Optic Cloak*Prepared for the futureTo demystify the process of energy generation, the Energy Centre’s machine room and flexible ancillary office accommodation is supplemented with a Visitor Centre offering an interactive educational experience for prearranged groups of visitors.

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

Construction started in 2015, and has completed in 2016, and the building footprint further allows for flexibility in adopting new energy technology over the building’s substantial lifetime.Simultaneously with the Energy Centre, C.F. Møller has also designed one of the new housing developments within the Greenwich Peninsula site for the site-wide developer Knight Dragon.Architect: C.F.

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

Møller ArchitectsLandscape architect: C.F. Møller LandscapeArtist: Conrad ShawcrossEngineering: Environmental: Buro Happold, Infrastructure: Ove Arup &Partners.

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

© C.F. Møller Architects

Greenwich Peninsula Low Carbon Energy Centre Gallery

© Architects of Invention

Corporate HQ // Architects of Invention

Moscow, Russia

© Abscis Architecten

KUL Campus Bruges // Abscis Architecten

Bruges, Belgium

+