© Architekti DRNH

Gardening Center // Architekti DRNH

Kromeriz, Czech Republic

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The National Centre of Garden Culture – Gardening center, Chateau Garden in Kroměříž, Czech republicArchitects: Architekti DRNHLocation: Kroměříž, Czech RepublicDesign Team: Antonín Novák, Petr Valenta, Eduard Štěrbák Master plan: Transat architektiPhotographs: Tomáš MalýThe Chateau Gardens complex of the Kroměříž Chateau is listed in the UNESCO World Heritage register. Its nursery is located in the southwestern portion of the gardens, in place of the crumbling structures from the 1970s.
The new complex of facilities for the gardens’ operations and storage replaces the former, structurally unsound buildings.

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

The dimensions of the newly-designed structures are smaller than those of the former operational facilities of the nursery. As a part of the completed project, this freed space will be restored and incorporated into the visitor’s area of the garden.

The new garden centre and storage grounds of the gardens are conceived as an interpretation of a farmyard, with wooden structures that combine traditional carpentry with modern technology and contemporary design.

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

The design of each individual structure references the period in which they were built, but, at the same time, create the atmosphere of traditional farm structures.
The fragmentation of the adjoining development made it clear that the area was in need of a simple, unified complex of appropriate size, in harmony with the atmosphere of the entire chateau complex.

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

In keeping with the set layout parameters of the project, a composition of three simple structures was chosen. These structures surround the central courtyard, and are situated so that they balance the gradually developing “soft” character of the location. The western section includes a storage structure, while a garage housing garden equipment stands opposite, leaving the centre structure as a designated area for garden workers.
The natural aging of materials was taken into account during the design of the facades of the structures.

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

The final appearance integrates the texture of oxidised and weathered wood, which will allow the structures to become an organic part of the old chateau gardens. The concept of intertwining the new with the old is reflected in the use of traditional cast-iron lamps and original stone paving in direct contact with new structures.
The moderately-insulated wooden employees’ station and uninsulated wooden structures of the garages and storage areas are constructed using a system based on a frame module of 3.3 metres.

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

This dimension is then divided in thirds, and emphasised in the diagonal features of the front facades of the single-level structures. The visible supporting elements are designed and constructed using classic carpentry roof constructions with tenon and bolted joints. The insulated two-story section utilises a frame construction braced with surface panels.

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

The buildings are designed with concrete strip foundations, and portions of the structures are founded on piles due to the underlying large-diameter sewage canals. Two single-level buildings have single-pitched roofs sloped to the rear wall, while the two-story building sports a gable roof. The roofs of the single-level structures (buildings B and C), as well as the roof of the two-story structure (building A) are supported by wooden purlin systems.

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

The finishes of the facades take into account flammability codes, and are therefore partially constructed using vertical larch panels, and partially using fibre cement segments. The insulated or fire resistant parts of the building are covered with fibre cement boards, water-resistant HPL boards and plaster fibre boards. The nonstandard sliding doors leading into the uninsulated areas of the garage and storage buildings are finished with the same materials as the adjoining facades.

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

The roof is covered with seamed sheets of titanium zinc..

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

© Architekti DRNH

Gardening Center Gallery

© Jarmund/Vigsnæs Architects

The Aluminum Cabin // Jarmund/Vigsnæs Architects

Vestfold, Norway

© Jonathan Savoie

360 Winnett // Altius Architecture, Inc.

Toronto, Canada

+