© Tina Nandi

Garden Folly // CollectiveProject

Bengaluru, India

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

This project transforms an unused 15’ x 50’ extension to a single family residential plot into a densely planted garden and personal library. Designed as a private and secluded retreat from daily life, the pavilion was conceptualized as an inhabitable piece of furniture bridging a lush and naturalistic landscape. Accessed by a separate entrance from the street, the existing ground plane was excavated to create a sunken path lined in local black granite.

© Tina Nandi

© Tina Nandi

© Tina Nandi

© Tina Nandi

The shift in levels combined with dense planting provides acoustic separation and visual privacy from the neighboring city. Although physically separated from the client’s residence by a masonry wall, strategically placed openings allow for glimpse to the garden beyond. The structure, clad in thin strips of locally reclaimed wood, acts as a portal framing two contrasting scenarios, a dense “wild” garden and a grass amphitheater/ seating area.

© Tina Nandi

© Tina Nandi

© Tina Nandi

© Tina Nandi

On special occasions, the seating can be cleared to create a small covered stage for family performances. Small niches line the walkway and are illuminated by diyas (small lamps) in the evening..

© Tina Nandi

© Tina Nandi

© Tina Nandi

© Tina Nandi

Garden Folly Gallery

Read more articles by Architizer
© G8A Architecture & Urban Planning

Jungle Station // G8A Architecture & Urban Planning

Ho Chi Minh City, Vietnam

© DAGA Architects

Hangzhou Vanke Times Commune // DAGA Architects

Hangzhou, China

+