© Lorenzo Guzzini Architecture

G House // Lorenzo Guzzini Architecture

Como, Italy

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

​The idea of the project is to value an abandoned villa from 19th century in Como, through an architectural re-elaboration of the owners’ s memories. The family that live into this house is from a central region of Italy, Marche and they used to live among the medieval villages made in bricks.

© Lorenzo Guzzini Architecture

© Lorenzo Guzzini Architecture

© Lorenzo Guzzini Architecture

© Lorenzo Guzzini Architecture

For them construction means matter, bulk and static. The perimetral structure made in whole stone shows the poetic sensitivity of matter. There is a matter that talks about a personal memory, the bricks, and a matter that talks about a historical memory, the stone, that describes the constructive technique used to built the ancient houses.

© Lorenzo Guzzini Architecture

© Lorenzo Guzzini Architecture

© Lorenzo Guzzini Architecture

© Lorenzo Guzzini Architecture

These to memories meet each other into this house. The project conserved the facades and scratched the walls to discover the stone behind the plaster. The internal walls are built in whole bricks. Thanks to the realization of the walls by the Gothic texture, the detail allow to pass the wiring system inside the walls.

© Lorenzo Guzzini Architecture

© Lorenzo Guzzini Architecture

© Lorenzo Guzzini Architecture

© Lorenzo Guzzini Architecture

The central double high is on top of the living room. The ground floor is composed by this living room and two boxes, one with the kitchen and the other with the office. On top of this two spaces, divided by the double high, there are two tubes. Inside them there are the bed rooms, one for the owners, the other for the guests.

© Lorenzo Guzzini Architecture

© Lorenzo Guzzini Architecture

© Lorenzo Guzzini Architecture

© Lorenzo Guzzini Architecture

Some crystal bricks are nestled into the walls to have a light communication between the spaces of the whole house. The attic is the space reserved for the owners’ s sons. In conclusion, all of these spaces tell us that personal memory is a short part of a collective memory.

© Lorenzo Guzzini Architecture

© Lorenzo Guzzini Architecture

© Lorenzo Guzzini Architecture

© Lorenzo Guzzini Architecture

Like a picture, the character of this villa freezes into the time the elements that belong to this family, but that are, in the same time, part of the general culture..

© Lorenzo Guzzini Architecture

© Lorenzo Guzzini Architecture

© Lorenzo Guzzini Architecture

© Lorenzo Guzzini Architecture

G House Gallery

© Miguel de Guzmán

Covered Riding Arena Refurbishment // BETA.Ø architecture office

Madrid, Spain

© Iwan Baan

An Urban Masterstroke: The Complete History of the High Line

Upon visiting the High Line for the first time in May 2004, the team members of James Corner Field O perations and Diller Scofidio + Renfro entered a lost world, far removed from the New York City they were so accustomed to. A decade later, their transformation of this industrial relic into a stunning elevated park…

+