© D'Arcy Jones Architects

Friesen Wong House // D’Arcy Jones Architects

Vernon, Canada

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

This project is a 1,900-square-foot house and 500-square-foot studio.The Friesen-Wong House is situated on a rocky knoll, at the edge of a nondescript cul-de-sac amid the treed and free flowing topography of the Kalamalka Lake Provincial Park. Provoked by a rich history of cattle rustling and gold prospecting, a composition of burned fir planks, raw concrete blocks, and steel sheets create a conglomeration of rooms unified under a planar roof.

In contrast with the ubiquitous attached garage of the surrounding suburban houses, this house’s living areas and carport are pulled apart to create voids that becomes a spacious natural courtyard.

© D'Arcy Jones Architects

© D'Arcy Jones Architects

© D'Arcy Jones Architects

© D'Arcy Jones Architects

The house’s implied area is 3 times greater than the heated interior space, creating an expansive domestic compound with limited means.The continuous cantilevered floor slab contrasts with a rocky ground plane that undulates below, creating sectional diversity and a rich variety of interior experiences.Inside, circulation is carefully choreographed. The sequence of traveling through the spaces is amplified by varying degrees of exposure to daylight ranging from blue northern light to orange western light.

© D'Arcy Jones Architects

© D'Arcy Jones Architects

© D'Arcy Jones Architects

© D'Arcy Jones Architects

The planning is simple, with the living areas, master suite, and children’s bedroom all occupying distinct zones within the house. A pottery studio and shop above the carport further enhance the sense of distance between dissimilar functions.Summarizing a dual relationship to the rocky site, a cantilevered terrace is at one moment level with the existing rock and then, a few steps away, soaring 14 feet above it.Chunky saddlebags attached to the exterior walls of the living room, master bedroom, and master bathroom are actually storage cabinets that shade 5-foot-high windows underneath, as well as act as visors well suited to enjoying the views when lying down or seated.Deep eaves at the south and west elevations protect the interior from hot summer sun, in a region where temperatures regularly reach 40 degrees.

© D'Arcy Jones Architects

© D'Arcy Jones Architects

© D'Arcy Jones Architects

© D'Arcy Jones Architects

Exaggerated fin walls create shade and cut interior glare. Only the custom designed dining table receives a full force of morning light with no overhang at its window. At the windows surrounding the house’s courtyard, maneuverable fir planks slide on galvanized metal pipes, enabling the client to endlessly sculpt the shade and light patterns during different seasons.

This project utilizes the most progressive cantilevered concrete and structural insulated panel building technology (SIPS), without allowing these elements to over-determine the architecture.

© D'Arcy Jones Architects

© D'Arcy Jones Architects

© D'Arcy Jones Architects

© D'Arcy Jones Architects

The quotidian qualities of the house create its personality and soul. SIPS panel’s OSB faces were left exposed in the interior circulation spaces, while the lowly Sonotube concrete column that supports the outdoor terrace fulfills a greater potential, hollowed out to become an outdoor fire pit..

© D'Arcy Jones Architects

© D'Arcy Jones Architects

© D'Arcy Jones Architects

© D'Arcy Jones Architects

Friesen Wong House Gallery

Read more articles by Architizer
© Onion Flats

Belfield Townhomes // Onion Flats

Philadelphia, PA, United States

© Gresham Smith

Lentz Public Health Center // Gresham Smith

Nashville, TN, United States

+