© a-designstudio

Forest Eco-Cottage // a-designstudio

Kandy, Sri Lanka

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Hidden away amidst the wilderness in the outskirts of the central province of Sri Lanka, is a modern take of a lightweight timber Eco-Cottage consisting of 2 living levels. The cottage takes up a mere footprint of 500 square feet of land, and the structure is raised above ground level and held by stilts, reducing the disturbance to the fauna and flora.

© a-designstudio

© a-designstudio

The entrance to the cottage is across a suspended timber bridge hanging over the ground cover. The timber planks are spaced apart to give a delicate view of the green living belt below.

Even though an H-iron framework is used for the formation of the shell, it is finished with earthy toned materials such as timber flooring, timber cladded ceiling and trellis, feature rock walls and a hay-thatched roof.

The bedroom and the open washroom is placed on the ground level closer to the natural ground cover filled with delicate living things to make the sleeper or the user of the space feel more in one with nature, and the use of sheer glass around the bedroom further enhances the experience of living outdoors with the luxuries of indoor living.

The living and dining spaces are on the upper deck level.

© a-designstudio

© a-designstudio

The steep set roof hangs over the spaces giving ample shelter underneath. The living room and dining spaces are fully open to nature with a minimal handrail to determine the usable space from the outdoors. The cottage is lit up by the use of floor lanterns made up of pale cloth, again maintaining the minimal disturbance to the surroundings.

© a-designstudio

© a-designstudio

.

© a-designstudio

© a-designstudio

Circulation and Destination: The Best Transportation Designs of 2021

These transportation spaces find the sweet spot between facilitating this travel needs and offering an unforgettable spatial experience.

© Equipo de Arquitectura

Patios House // Equipo de Arquitectura

Asuncion, Paraguay

+