Fonderie Ariotti

5, Via Enrico Fermi, Erbusco, Italy

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

The contestis the industrial area in the outskirts of Adro, a whole with no shape made ofindustrial buildings poorly organized has convinced us to conceive a verystrong architecture. The project takes shape as an installation which interveneon the environment to transform it creating quality in a place regardless thequality of that place.

The intervention involves closing the area between the 2hangars of the factory. The buildings were connected through a roof:  the productive necessity of the company
needed a closed space full of natural light. The new facade is placed at theentry of the company and for this reason has represented a very importantoccasion to create an image of prestige.

We wanted the whole not as a simpleseparation between the interior and the exterior, but as a dynamic filters thatchanges through the hours of the day and the night.The closing system of thefacade has been created through extrusive panels made of polycarbonate cellsemitransparent anchored to an steel structure. The sign has been installed inthe highest part using a double adhesive tape of 2 colors which changes colorduring the day and the night.Thelighting has been created through the installation of 24 lit linear bodies arranged following a modular mesh.

The system has been conceived to create aplay of syncopated lights which during the night transform the front of thebuilding into a whole illuminated body visible at a distance.ITA Il contesto è la zona industriale nella periferia di Adro,un insieme senza forma di edifici industriali disorganici che ci ha spinto aconcepire un architettura con una forte individualità.

Il progetto si configuracome un’installazione che interviene sull’ambiente per trasformarlo creando“qualità” in un luogo indipendentemente dalla qualità di quel luogo.L’intervento riguarda la chiusura dell’area compresa tra i due capannoni dellostabilimento. I fabbricati erano uniti tra loro attraverso una tettoia, lenecessità produttive dell’azienda richiedevano uno spazio chiuso che potessegarantire al contempo il passaggio della luce naturale.

La nuova facciata sitrova all’ingresso dell’azienda e per questo ha rappresentato un’occasioneimportante per creare un’immagine di rappresentanza. Abbiamo inteso l’involucronon come una semplice separazione tra interno ed esterno ma come un filtrodinamico che cambia durante le diverse ore del giorno e della notte.Il sistema di chiusura della facciata è stato realizzatomediante pannelli estrusi di policarbonato cellulare semitrasparenti ancoratiad una struttura di alluminio.

L’insegna è stata installata nella parte piùalta utilizzando un doppio adesivo bicolore che ne permette una differentecolorazione durante il giorno e la notte.L’illuminazione è stata realizzata tramite l’installazionedi 24 corpi illuminanti lineari disposti secondo una maglia modulare. Ilsistema è stato concepito per creare un gioco di luci sincopate che durante leore notturne trasformano la facciata in un unico corpo luminoso visibile adistanza..

Read more articles by Architizer
© Next Level Studio

Presbeton Exposition // Next Level Studio

Prague, Czech Republic

© WeNew

PlayRoom // WeNew

São Paulo, Brazil

+