© Gustav Willeit

Fire Station Vierschach // Pedevilla Architects

Innichen, Italy

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Italian studio Pedevilla Architects designed a minimal rose-tinted structure that serves as a fire station for the town of Vierschach in South Tyrol.

Built in the remote Pusteria Valley, close to the border of Austria, an obviously simple shaped building is situated alongside the main road. Altough the design prioritizes simplicity and the rediction of detail, the building is in fact an experiment within itself.

© Gustav Willeit

© Gustav Willeit

© Gustav Willeit

© Gustav Willeit

Realized in light-weight concrete, with a product named LiaPor, the outer shell challenges constructive and static parameters, but deals also with insulation requirements.

While one side is facing the village and contains the spaces for all the fire engines and trucks, the upper and only single-storey elevated front follows the heavily frequented traffic road.

© Gustav Willeit

© Gustav Willeit

© Gustav Willeit

© Gustav Willeit

The latter carries the main public function of the building and is therefore conducted as a spacious hall, fully panelled in hand-planed pine wood. An external stair case is connecting both floors to each other and gives access to the control room and vehicle hangar below.The red colour emphasises the originality of the new fire station.

© Gustav Willeit

© Gustav Willeit

© Gustav Willeit

© Gustav Willeit

All surfaces have been realized with pigmented concrete to remark the building’s monolithic character. Dimensions of the construction remain thereby recognizable from the outside, in fact it even amplifies the structures massive appearance. The project’s main feature is surely the level of pre-fabrication of its outer shell, which minimized necessary finishing works of the construction and the buildings fitout.

© Gustav Willeit

© Gustav Willeit

© Gustav Willeit

© Gustav Willeit

Irregularities or divergences in the concrete only adds charm to the material and the character of the building. Alongside to the mentioned technical functions, the pigmented lightweight construction was accomplished as exposed concrete with high density and is therefore water and frost proof. As to the buildings economic efficiency, particular attention was paid to the attainment of a robust and simple construction, the usage of only a few materials and to reduction of work stages to a minimum.

© Gustav Willeit

© Gustav Willeit

© Gustav Willeit

© Gustav Willeit

Furthermore the sensible choice of materials ensures a high durability and reduced maintenance costs..

© Gustav Willeit

© Gustav Willeit

© Gustav Willeit

© Gustav Willeit

© Fumihiko Sano Studio

MoyaMoya // Fumihiko Sano Studio

Higashikurume, Japan

Everything We Stand For: National Pride in Architecture

The American presidential race heated up to boiling point this week. Further primaries were held to decide which candidate will be nominated for both red and blue sides of the political divide. In New Hampshire — viewed as a key state in predicting which White House hopeful will ultimately triumph — a certain Donald Trump…

+