© Dietrich | Untertrifaller

Fire station // Dietrich | Untertrifaller

Thal, Austria

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

The prominent location of the new fire station – at the boundary of the village and engaged in a spatial dialogue with an old inn – required a sensitive and discreet integration into the villagescape. The building is ideally sited in relation to the topography, with forecourts forming a separate square within the village fabric.

© Dietrich | Untertrifaller

© Dietrich | Untertrifaller

This way fortified structures are reduced to a minimum and the road layout remains intact. The building features a clear separation into vehicle depot with control room and all other uses that are grouped according to room height and temperature into compact units. The radio and control room is slightly elevated, overlooking both the vehicle depot and the forecourt with the crew entrance.

© Dietrich | Untertrifaller

© Dietrich | Untertrifaller

Parking for emergency operations is planned as gravel lawn lining the road. The building has ground-level access from the main road, with the slightly projecting top floor marking and shielding the entrance area. The control area and locker rooms adjoin the entrance. The top floor with a classroom, village archives, an office and auxiliary rooms opens to the village boundary, thus signaling the public function of the building.

© Dietrich | Untertrifaller

© Dietrich | Untertrifaller

The vehicle depot is built as a solid structure, while the top floor is planned as a timber construction. The facade features silver-fir-cladding, which gives the building a uniform appearance as is typical for the village. The large continuous glazing structures the building, creating an air of lightness and transparency to all angles.

© Dietrich | Untertrifaller

© Dietrich | Untertrifaller

External shading protects the interior from overheating. The tube-shaped tower is built as timber construction with glass on two sides, revealing a glimpse of the activities taking place at the fire station. Pictures: © Bruno KlomfarPlans: © Dietrich | Untertrifaller Architekten & Rey-Lucquet et associés.

© Dietrich | Untertrifaller

© Dietrich | Untertrifaller

Fire station Gallery

Read more articles by Architizer
© Alphaville

New Kyoto Town House // Alphaville

This is a residential house located on a narrow site ...

© Johannes Norlander Arkitektur AB

House Morran // Johannes Norlander Arkitektur AB

Västra Götaland County, Sweden

+