© ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

F&C Kiekens // ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

Aalter, Belgium

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

In Aalter, the Kiekens´s House rises from an impressive landscape to be constantly in the picture and function as the home to a marriage couple and their guests in a peaceful and cozy atmosphere.
The villa is placed in the same position where the former warehouses were situated, in front of the street entrance.

© ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

© ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

© ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

© ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

In this way, the path to reach the front door guides through the house, under the slanted roof in order to obtain an intimate welcome in contrast with the high scale of the house and trees.
The home is made up of two separated volumes characterized by its slanted roofs, opposed to the flat roof and terrain.

© ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

© ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

© ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

© ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

On the one hand, the smaller volume accommodates the storage, access to the basement and the bureau. On the other hand, the biggest volume contains the entrance, the living room and, on the first floor, a loft/studio for visitors.
An extra volume, smaller in scale and with a flat roof, connects both masses.

© ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

© ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

© ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

© ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

The kitchen and dining room are situated between the two blocks facing the garden, while the bedroom and bathroom are hidden from the street to have more privacy.
Black aluminium and afromosia wood is chosen for the connecting volumes, to give a warm feeling to the entrance and sleeping room.

© ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

© ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

© ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

© ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

In order to blur the limits from outside to inside and perceive the feeling of living outside, the windows have the same height as the box. Brown long bricks and tiles on the roof are the chosen materials for the slanted volumes, this way there seems to be no difference between the walls and the roof.

© ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

© ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

© ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

© ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

Three big windows stand out , like big eyes, to contemplate the landscape from the inside and give a strong personality to the house. .

© ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

© ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

© ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

© ARCHITEKTUURBURO DIRK HULPIA

F&C Kiekens Gallery

© McKinley Studios

Aeon Health Clinic // McKinley Studios

Calgary, Canada

Vindicated: The Award-Winning Restoration That Sparked Architecture’s Greatest Debate

Enter the 2019 A+Awards to get your project published internationally! Click here for more informati on, and enter before February 15th to secure your early entry discount. If you were ever in doubt about just how polarizing architecture can be, look no further than the radical restoration of Matrera Castle in Villamartin on the southeast coast…

+