© de bever architecten

façade moiré // de bever architecten

Almelo, The Netherlands

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

This project is a plastic wall art facade for a parking garage with 360 parking spaces in the city of Almelo in the Netherlands.

Almelo Township has placed a parking garage between the canal and the railway station with a detachable modular steel structure in the center. This location is the starting point of the art route to the city center along the “long line” (the channel), and forms an important part of the sustainable refurbishment of the public space of the city.

© de bever architecten

© de bever architecten

© de bever architecten

© de bever architecten

The proposal to transform the garage into an art object strengthens the orientation and readability of the city. The artwork consists of prefabricated, recycled aluminum modules that fit together easily. The base of a module is a rectangle, which can be easily built from triangles. The triangular distribution gives rise to the opening up of the elements to the right open-closed ratio in which light and air entry are guaranteed.

The 3D triangles indicate the work depth, and the plasticity of the object changes through different lighting.

© de bever architecten

© de bever architecten

© de bever architecten

© de bever architecten

Depending on the viewing distance, different effects are created upon the facade, such as mirroring of the metal, distortion of colors (moiré), and varying levels of transparency due to the different degrees of perforation. .

© de bever architecten

© de bever architecten

© de bever architecten

© de bever architecten

Read more articles by Architizer
© D'Arcy Jones Architects

430 House // D’Arcy Jones Architects

Vancouver, Canada

© Hervé Abbadie

EXPERIMENTAL ALZHEIMER NURSING HOME IN PARIS // Philippon-Kalt Archi tectes Urbanistes

In an environment rich in protected buildings, the project creates ...

+