© Stephane Groleau Architectural Photographer

Exhibition Center of Sherbrooke // CCM2 Architectes

Sherbrooke, Canada

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

Realization : ArchiTech Design inc.Photos : Stéphane Groleau / stephanegroleau.comEnglish version will followImplanté à proximité du centre-ville de Sherbrooke, le Centre de foires se veut un lieu de rassemblement etde représentation unique dans la région, offrant plusieurs possibilités d’aménagements en termes d’espaceslocatifs. L’objectif principal du projet consiste à créer des aires d’exposition divisibles au besoin pour la tenue
d’événements dédiés au grand public.

© Stephane Groleau Architectural Photographer

© Stephane Groleau Architectural Photographer

© Stephane Groleau Architectural Photographer

© Stephane Groleau Architectural Photographer

Le programme comprend la création de salles d’exposition, de sallesde réunion, de bureaux, d’un hall central, d’un vestiaire, d’une billetterie, d’un restaurant et autres servicesconnexes (débarcadère, rangement, etc.).Le concept architectural se résume essentiellement par la volonté d’exprimer l’activité intérieure. Dès sonarrivée sur le site, le visiteur perçoit un grand hall vitré laissant transparaître partiellement l’activité interne duCentre de foires.

© Stephane Groleau Architectural Photographer

© Stephane Groleau Architectural Photographer

© Stephane Groleau Architectural Photographer

© Stephane Groleau Architectural Photographer

Le hall central regroupe les services essentiels et permet aux visiteurs de déambuler dansun espace inondé de lumière naturelle. La pixellisation de la surface vitrée par une pellicule semi-transparente
ajoute un voile léger sur les activités intérieures du hall et une texture subtile à la paroi de verre. De l’extérieur,la forme aux traits angulaires s’élève et met en valeur l’entrée principale.

© Stephane Groleau Architectural Photographer

© Stephane Groleau Architectural Photographer

© Stephane Groleau Architectural Photographer

© Stephane Groleau Architectural Photographer

Sculptée et définie telle une ruptureà même le bloc de verre, l’entrée principale est l’élément phare du projet et marque la transition entrel’extérieur et l’environnement intérieur. L’utilisation de la couleur vive jaune illustre l’activité intérieure du Centrede foires. Cette couleur rythme séquentiellement les façades comme si l’intérieur, bouillant d’énergie, sedisloquait partiellement et laissait entrevoir le caractère festif du lieu.Located near the downtown of Sherbrooke, the Exhibition Center serves as a gathering place and an uniquerepresentation place in the region.

© Stephane Groleau Architectural Photographer

© Stephane Groleau Architectural Photographer

© Stephane Groleau Architectural Photographer

© Stephane Groleau Architectural Photographer

Which offers a wide range of opportunities in terms of rental space. Theproject’s main objective is to create divisible exhibition areas if needed for dedicated events for the wide public.The program includes the creation of exhibition halls, meeting rooms, offices, central hall, cloakroom, ticketoffice, restaurant and other technical spaces.The architectural concept can be resumed essentially by the desire to express the internal activity of thebuilding.

© Stephane Groleau Architectural Photographer

© Stephane Groleau Architectural Photographer

© Stephane Groleau Architectural Photographer

© Stephane Groleau Architectural Photographer

Upon his arrival on the site, the visitor sees a large glass hall that show partially the internal activity
of the exhibition center. The main hall contains the essential services and allows visitors to walk through aspace flooded by natural light. The pixels pattern on the glass surface created by a semi-transparent film adds
a light veil on the indoor activities taking places in the hall and adds a subtle texture to the glass wall.

© Stephane Groleau Architectural Photographer

© Stephane Groleau Architectural Photographer

© Stephane Groleau Architectural Photographer

© Stephane Groleau Architectural Photographer

Fromthe outside, the angular shape rises and highlights the main entrance. Sculpted and defined as a break of theglass block, the main entrance is the key element of the project and marks the transition between the exteriorand the interior environment. The use of bright yellow color shows the internal activity of the exhibition center.This color sequence animates the facades like if the internal boiling energy was breaking up partly and showsthe festive character of the place..

© Stephane Groleau Architectural Photographer

© Stephane Groleau Architectural Photographer

© Stephane Groleau Architectural Photographer

© Stephane Groleau Architectural Photographer

Read more articles by Architizer

FORMSTELLE

Töging am Inn, Germany

© Albert Vecerka/Esto

Novartis Visitor Reception // WEISS/MANFREDI Architecture/Landscape/Ur banism

East Hanover, NJ, United States

+