photo: Stirling Elmendorf - © Yasunari Tsukada Design

end…Link Beauty Salon // Yasunari Tsukada Design

Kitahorie, Osaka, Japan

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

The name of this beauty salon was inspired by the owner’s passionate desire to turn it into a destination for “the last word in beauty”. Although the design was first completed about five years ago, the previous premises soon grew to feel a little cramped due to the rapidly expanding size of the team, which prompted the owner to move to a new and larger location.
The rented unit that the owner had prepared as the new platform for his venture was a slender, elongated space measuring 28m deep, with a frontage of 4.4m.

photo: Stirling Elmendorf - © Yasunari Tsukada Design

photo: Stirling Elmendorf - © Yasunari Tsukada Design

photo: Stirling Elmendorf - © Yasunari Tsukada Design

photo: Stirling Elmendorf - © Yasunari Tsukada Design

Taking advantage of this narrow frontage, we configured each of the spaces in a straightforward manner by taking cues from the existing frame and contours of the property. In addition, by making efficient use of the length of the unit, we were able to maintain a certain distance between each space while connecting them seamlessly to each other.

photo: Stirling Elmendorf - © Yasunari Tsukada Design

photo: Stirling Elmendorf - © Yasunari Tsukada Design

photo: Stirling Elmendorf - © Yasunari Tsukada Design

photo: Stirling Elmendorf - © Yasunari Tsukada Design

Keeping the number of partitions to an absolute minimum and painting the entire space white achieved a feeling of abstraction, as well as a sense of giving equal importance to both the new and old materials that comprise the walls, ceilings, and floors. The result was an interior that gave pride of place to the people and objects within it.
The styling space is where the owner’s particular obsessions and passions came to the fore.

photo: Stirling Elmendorf - © Yasunari Tsukada Design

photo: Stirling Elmendorf - © Yasunari Tsukada Design

photo: Stirling Elmendorf - © Yasunari Tsukada Design

photo: Stirling Elmendorf - © Yasunari Tsukada Design

He requested that we incorporate various functional elements into the mirrored surfaces (for storing or hanging objects). In response, we wondered if we could create flexible, extensible walls without imposing any limitations on their functionality. In concrete terms, our solution involved building three-dimensional lattice screens resembling parts of a jungle gym that function as architectural pieces of furniture.

photo: Stirling Elmendorf - © Yasunari Tsukada Design

photo: Stirling Elmendorf - © Yasunari Tsukada Design

photo: Stirling Elmendorf - © Yasunari Tsukada Design

photo: Stirling Elmendorf - © Yasunari Tsukada Design

These screens were created using only a structural framework, with no particular significance attached to the form of the lattice itself. When lighting fixtures, glass panels, hooks and other objects are attached, however, the lattice begins to take on a new dimension. Affixing glass panels turns them into display shelves, or tables for the use of customers.

photo: Stirling Elmendorf - © Yasunari Tsukada Design

photo: Stirling Elmendorf - © Yasunari Tsukada Design

photo: Stirling Elmendorf - © Yasunari Tsukada Design

photo: Stirling Elmendorf - © Yasunari Tsukada Design

Just imagine the transformations that these lattice screens will undergo, thanks to the multiple efforts and innovations of the staff…
Our heated, passionate discussions with the owner gave us real food for thought. Over the course of many meetings, our plans and designs continued to evolve and change repeatedly. Before long, we found ourselves starting to enjoy the progress of these changes.

© Yasunari Tsukada Design

© Yasunari Tsukada Design

© Yasunari Tsukada Design

© Yasunari Tsukada Design

Thus was born a space that would serve as a base for the owner and his team to communicate their ideas and thoughts to their clients, promising the start of a new phase in its evolution and growth. .

© Yasunari Tsukada Design

© Yasunari Tsukada Design

© Yasunari Tsukada Design

© Yasunari Tsukada Design

© Erik Andersson Architects

Villa Wallin // Erik Andersson Architects

Stockholm, Sweden

© Amaury Henderick

Contemporary Barn // PLOEG architecten

Luchteren, Belgium

+