© Tina Nandi

Ekya Early Years : Kanakapura Road // CollectiveProject

Bengaluru, India

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

Ekya Early Years: Kanakapura Road reconceives an abandoned watch factory and overgrown two acre site into a lush, colorful and immersive environment for learning. Designed as an exclusive preschool for both Montessori and Kindergarten environments, the new design capitalizes on the beauty of an old industrial building, re-purposing the existing shell as a framework for spacious, naturally ventilated and sunlight filled classrooms.

The primary goal of this project was to provide a constant interaction between students and nature; a design requirement of the Montessori brief and an ever rarer experience within the rapidly growing city.

© Tina Nandi

© Tina Nandi

© Tina Nandi

© Tina Nandi

To achieve this, the boundaries are blurred between inside and outside with the 13 learning environments (classrooms) accessed from a covered walkway circumnavigating a densely planted central “Jungle” courtyard. Conceived in a “pinwheel” formation from the courtyard are four controlled access points to the exterior recreational and learning landscape. Features including an outdoor art room, amphitheater, playground, sandpit and individual classroom gardens radiate around the existing building footprint allowing for easy access, supervision and maintenance.

© Tina Nandi

© Tina Nandi

© CollectiveProject

© CollectiveProject

The strategic and consistent use of color establishes a stimulating and playful identity for the campus, acting as a visual connective tissue throughout the children’s daily experience. A soft gradient of coloured louvers highlight the covered office and student entrances. This gradient then changes frequency around the central courtyard walkway providing a single colour-code for each room.

© Tina Nandi

© Tina Nandi

© Tina Nandi

© Tina Nandi

The same identifying colours continue inside each classroom to highlight special library reading niches and primary teaching surfaces.

© Tina Nandi

© Tina Nandi

© Tina Nandi

© Tina Nandi

Ekya Early Years : Kanakapura Road Gallery

Read more articles by Architizer
© LENS'ASS architecten

Sint-Truiden // LENS’ASS architecten

The medieval character of the former inn from 1650 — ...

Design Miami/ Launching Competition with Harvard GSD for 2015 Pavilion Commission

A convergence of culture and commerce, the Design Miami/ fairs bring together design enthusiasts, co llectors, gallerists, academics, designers, and critics from around the world to engage with museum-quality gallery exhibitions, innovative commissions, talks and installations celebrating 100 years of avant-garde industrial and conceptual design. Since 2008, Design Miami/ has commissioned early-career architects to build a…

+