© BattersbyHowat Architects

Edgemont Residence // BattersbyHowat Architects

North Vancouver, Canada

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

This 4,200 square foot, single family residence is situated on a newly created, subdivided lot in an established neighborhood in North Vancouver, British Columbia. With close proximity to neighbors and limited views of the local mountains, the focus of the home is primarily oriented towards a forested ravine.
The residence is designed for a successful entrepreneur who desired a secluded escape.

© BattersbyHowat Architects

© BattersbyHowat Architects

© BattersbyHowat Architects

© BattersbyHowat Architects

The front façade is relatively opaque, with strategic openings that frame the garden and connect to a private outdoor lounge area sunken down from the street and centered around a firebowl. A narrow floor to ceiling slot window in the pink glass tiled powder room visually connects the occupant to the front yard wildflower meadow of pink coneflowers.
Concrete is used for sidewalls, including an angled form on the south sidewall of the house that clips views of the neighbor and anchors cables for a greenery that can be seen from the living room.

© BattersbyHowat Architects

© BattersbyHowat Architects

© BattersbyHowat Architects

© BattersbyHowat Architects

The second floor windows and a private deck for the master suite are given a layer of privacy to the street with a series of angled metal fins. The majority of glazing is focused on the ravine side to provide panoramic views of the mature forest and to capture late afternoon sun.

© BattersbyHowat Architects

© BattersbyHowat Architects

© BattersbyHowat Architects

© BattersbyHowat Architects

Light is pulled into the home along a sloped ceiling on the main floor created by the use of an inverted truss design which also encompasses hidden mechanical runs. The bottom edge of the ceiling runs slightly “on the bias”, creating a dynamic tension that connects the living, kitchen, dining, and office spaces.

© BattersbyHowat Architects

© BattersbyHowat Architects

© BattersbyHowat Architects

© BattersbyHowat Architects

Offset stairs in plan then create an architectural “canyon” to connect all three levels of the home, spatially.
Polished concrete floors, random flitch elm veneer millwork, and white stone are deployed throughout the home, creating a consistent quietness..

© BattersbyHowat Architects

© BattersbyHowat Architects

© BattersbyHowat Architects

© BattersbyHowat Architects

Edgemont Residence Gallery

© Plang Guy Co., Ltd.

CONCEPT YARD Cafe & Bed // Plang Guy Co., Ltd.

Mueang Chiang Rai, Thailand

© THE A LAB

Energy City Pavilion // THE A LAB

Eunpyeong-gu, Seoul, South Korea

+