© Austin Maynard Architects

Dorman House // Austin Maynard Architects

Lorne, Australia

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

Clients Kate and Grant had a beach house in Lorne, Australia, which they loved and valued greatly. They asked ‘how could we add a clear and elevated view of the ocean without demolishing, damaging or dominating our beloved shack?’Dorman House is a finely crafted timber box, independently constructed to hover over the existing beach house.

© Austin Maynard Architects

© Austin Maynard Architects

© Austin Maynard Architects

© Austin Maynard Architects

In contrast to the neighbours, it has been designed to weather, to go grey and age, and sink back into the landscape, back into the bush.

The elevated box extension sits on top of a structure of industrial-looking posts and beams and comprises of a kitchen, dining and living room, accessed via a spiral staircase.

© Austin Maynard Architects

© Austin Maynard Architects

© Austin Maynard Architects

© Austin Maynard Architects

Though the client’s asked to “save our shack but give us the view” they also wanted to create a space that was not solely focused on the vista. What could easily have been a white plasterboard box filled with downlights is, instead, detailed and well considered, radiating warmth and calm.

© Austin Maynard Architects

© Austin Maynard Architects

© Austin Maynard Architects

© Austin Maynard Architects

Internally lined with Silvertop Ash, it’s a place that exudes character and responds to the seasonal changes and hours of the day. The new living space does not protrude forward over the ridge-line of the old house and avoids dominating the original shack unnecessarily.The undercroft of the new living space is a simple infill of the heavy timber structure, to create a useable space without adding mass that would dominate the original property.

© Austin Maynard Architects

© Austin Maynard Architects

© Austin Maynard Architects

© Austin Maynard Architects

We have lined the space with polycarbonate, to allow an abundance of filtered light to fill the room. Though the old kitchen was transformed into a second bathroom and laundry, the original beach house remains mostly unchanged. It was tidied up and repainted so that the charm and character of the post war shack was retained..

© Austin Maynard Architects

© Austin Maynard Architects

© Austin Maynard Architects

© Austin Maynard Architects

© Ulrich Schwarz

Parliament of the German Speaking Community // Atelier Kempe Thill

Eupen, Belgium

Dear Future Architects: Don’t Make These 4 Mistakes

“I realize that I made a poor choice and that there were four key mistakes I made,” reflects archite ct Stephen Ramos.

+