photo: Ben te Raa - © Drost + van Veen architecten

De Oostvaarders // Drost + van Veen architecten

1, Oostvaardersbosplaats, Almere Buiten, Almere, Netherlands

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →

Text description provided by the architects.

Nature-education-centre The Oostvaarders is situated in a unique nature reserve in Europe: The Oostvaardersplassen in Almere, The Netherlands. The building is constructed at a junction of various landscapes with the different characters of land, water, forest and reed fields. To serve a wide audience there is an information room, classroom, panorama-room, restaurant and representative meeting-room: the new icon of Almere-Buiten.Concept:The Oostvaarders presents itself in two different shapes.

photo: Ben te Raa - © Drost + van Veen architecten

photo: Ben te Raa - © Drost + van Veen architecten

photo: Ben te Raa - © Drost + van Veen architecten

photo: Ben te Raa - © Drost + van Veen architecten

From the parking the shape is inviting, like a vertical beacon rising from the plain. On the contrary the shape from the lakeside is horizontal, connecting with the extensive dyke and water.On the first floor the panorama-room, with a large horizontal window, gives a great view over the lake. The entrance of the building is situated at the foot of the dyke.

photo: Roos Aldershoff - © Drost + van Veen architecten

photo: Roos Aldershoff - © Drost + van Veen architecten

photo: Roos Aldershoff - © Drost + van Veen architecten

photo: Roos Aldershoff - © Drost + van Veen architecten

From the entrance the visitor climbs the stairs to the crow’s nest: an exterior space to view the environment. This movement is emphasized by a continous sightline through the building that connects the entrance and the crow’s nest.Sustainable:In order to minimize a disruption in the surrounding natural environment, the buildingtime was reduced to a minimum.

photo: John Lewis Marshall - © Drost + van Veen architecten

photo: John Lewis Marshall - © Drost + van Veen architecten

photo: John Lewis Marshall - © Drost + van Veen architecten

photo: John Lewis Marshall - © Drost + van Veen architecten

Therefore, the building is constructed in prefab, massive, wooden walls and floors. The LenoTec walls are fabricated in Finnland. The use of these prefabricated elements made an eight meter overhang over the lake possible. In addition, wood is a light material with a high isolation. The natural expression of this material remains visible in the interior, like in a wooden cottage.Facade:The facades are constructed of prefab, timbered pinewood, elements in different patterns and textures.

volumetric study diagrams - © Drost + van Veen architecten

volumetric study diagrams - © Drost + van Veen architecten

section - © Drost + van Veen architecten

section - © Drost + van Veen architecten

The perforations in the facade vary in direction and size. By framing the view everytime in a different way, the visitor will learn to observe the environment..

situation plan - © Drost + van Veen architecten

situation plan - © Drost + van Veen architecten

first floor plan - © Drost + van Veen architecten

first floor plan - © Drost + van Veen architecten

De Oostvaarders Gallery

Read more articles by Architizer
© Hammerschmid Pachl Seebacher Architekten

Stoaninger – Mühlviertel Destillation // Hammerschmid Pachl Seebacher Architekten

Pfarrkirchen im Mühlkreis, Austria

© Mount Fuji Architects Studio

XXXX // Mount Fuji Architects Studio

A.Automobile is our rival to beat. Came one day a ...

+