© Carvalho Araújo

De Lemos // Carvalho Araújo

Viseu, Portugal

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Text description provided by the architects.

Photographer: ©Hugo Carvalho AraújoAnswering the request for the conception and design for a Gourmet Restaurant, we developed the project with the idea of a Guesthouse, private equipment as complement of the first. The group intends to relate to the wine production, and to frame this investment in a global brand strategy, instead of an isolated act in the territory.
The Guesthouse doesn’t have a formal reception; the services create an intimate atmosphere, family like and exclusive.

© Carvalho Araújo

© Carvalho Araújo

© Carvalho Araújo

© Carvalho Araújo

The bedroom is not just the private domain; it includes other spaces of social character, which makes this equipment different from the usual offer of temporary lodging. The bedroom is really a small house.The association established with the wine production justifies the restaurant.

© Carvalho Araújo

© Carvalho Araújo

© Carvalho Araújo

© Carvalho Araújo

It includes spaces for wine proofs, and a reserved area to discussion, analysis and wine critic, suggesting a flexible drawing for the space in all these uses.
The building’s drawing is developed starting from the topography, based in contour lines, as a reference to the platforms and the distant association that unites them in time, characteristic of wine’s production especially in the Douro and Dão region.
It defines an extensive course that represents the dimension of the territory on which is placed and is built in a level quota, being the direct result of the topography.
The building is drawn by the land, and its openings, orientations and intern definition of the program respect the main points of view over the vineyard, natural light’s control and the discretion that is intended for the group, in spite of its apparent dimension.
The attractive point where the building is located creates a tension between the existent building and the new construction, being constituted as two poles, forcing the accomplishment of a course to relate them.

© Carvalho Araújo

© Carvalho Araújo

© Carvalho Araújo

© Carvalho Araújo

The implantation of the new construction is just the continuity of that course; a drawing in the landscape, a built course leaning towards the beauty of the linear rhythm of the vineyards.

team: José Manuel Carvalho Araújo, Joel Moniz, Sandra Ferreira, Emanuel de Sousa, Ana Vilar, André Santos, Liliana Costa, Nuno Vieira, Pedro Mendes, Carlos Santos, José João Santos, Leandro Silva.

© Carvalho Araújo

© Carvalho Araújo

© Carvalho Araújo

© Carvalho Araújo

De Lemos Gallery

© Hironaka Ogawa & Associates

Chiyodanomori Dental Clinic // Hironaka Ogawa & Associates

Isesaki, Japan

© Apollo Architects and Associates

Slash House // Apollo Architects and Associates

Chiba, Japan

+