© Matteo Thun & Partners

Cosmetics company headquarters, Davines // Matteo Thun & Partners

Parma, Italy

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?

Text description provided by the architects.

A village, a glasshouse, a factory. Traditional rural shapes and innovative volumes merge around a greenhouse. Functionality and welfare for DAVINES’s employees. The point of departure? Create a complex with maximum architectural transparency and provide every working station with a view of the green areas by using a minimum amount of masonry elements.

© Matteo Thun & Partners

© Matteo Thun & Partners

The architecture of the DAVINES’s new headquarters and manufacturing, packaging, storage facility and skin care brand [Comfort Zone] is designed to create a family-working environment. The headquarter and offices are conceived as a village of inviting two-storey houses inspired by archetypes, grouped around a lush flower-garden. The “greenhouse”, characterized by a modern and light architectural style, made from glass and super thin steel, forms the heart of the complex and houses the co-working areas, the restaurant and bar for the employees.

The shapes of the office houses made from natural oak wood with titanium zinc roofs are reduced to the max and are flooded with light by using a particular glass that avoids colour distortions.

© Matteo Thun & Partners

© Matteo Thun & Partners

Surrounded by green areas the project includes laboratories designed as open, transparent spaces to the garden, education zones for hairdresser and aestheticians’ training, control rooms and a skin bar where [comfort zone] products can be tested. Prefabricated with self-cleaning cement facades, the warehouse is structured in white and grey with polycarbonate and zinc panels and is protected by a hilly terrain that faces the motorway.

© Matteo Thun & Partners

© Matteo Thun & Partners

Vegetation is the common denominator of the project.

© Matteo Thun & Partners

© Matteo Thun & Partners

In constant and harmonious dialogue with the architecture, the green areas reveal themselves in all their beauty and include two internal courtyards, the scientific vegetable garden, and a large garden surrounding the buildings and the Green Kilometre along the highway.FACTS:Architecture: Matteo Thun & Partners, technical director Luca ColomboLandscape architect: Del Buono GazerwitzInterior Design: Molteni & C|Dada Contract Division design by Monica Signani• 80.000 square meters• 11.000 square meters dedicated to offices, training, research and development laboratory, production plant, warehouse, central greenhouse for restaurant and co-working areasSustainable energy, waste reduction, optimization of natural resources, and saving of non-renewable ones:• Building and Energy Management System (BEMS) providing sustainability protocols in order to minimize energy consumption and use of artificial lighting.• Energy needs of the DAVINES Villages are completely met by 100% certified renewable sources, such as photovoltaic panels, a solar thermal system, and a geothermal system.• Organic waste from the restaurant is used in the garden, composting through a dehydration system, all organic waste is reused to fertilize the green areas..

© Matteo Thun & Partners

© Matteo Thun & Partners

© Rica Studio

Roof Playground in Valencia // Rica Studio

Valencia, Spain

Architectural Details: PES Architects’ Strait Culture and Art Ce ntre

China's newest landmark drew inspiration from local ceramics and jasmine blossom.

+