© ACXT

Data Centre In Cerdanyola // ACXT

Cerdanyola del Vallès, Spain

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Enter the 11th Annual A+Awards, opening this fall! Register for Updates →
Text description provided by the architects.

The Data Centre program includes more than 6.000 m2 of processors distributed into 18 IT rooms as well as parking places, contingency offices, operation, coupling facilities, testing rooms, suppliers and workshops.
The building typology requires the highest technological functionality, prioritizing: flexibility, scalability and energy efficiency in the three floors of computer rooms as well as in the two technical floors for the facilities of cooling and electric ones.

The special location of the Technology Park, located in the middle of nature, invites to propose a performance based on the sensibility for the impact on nature, minimizing the excavation volume and the landmark.
Both formally and functionally, the main difficulty is to enclose a 100×43 meters rectangle in a triangular site, including six IT rooms (12x29m) per floor.
The offices area raises itself to create a garden-space in the ground floor that becomes the access to the Data Center.

© ACXT

© ACXT

© ACXT

© ACXT

Located perpendicular to the technical area solves the main street needs.
Technically, the facilities design gets a Tier III level of security and an energy efficiency by a PUE that does not exceed 1.8. The electric facilities project has been designed for 16MW total power and a security level of TIER IV (Uptime Institute).

© ACXT

© ACXT

© ACXT

© ACXT

The implementation of the Data Centre will be developed in phases, with a IT initial capacity of 2.5 MW. In terms of physical Layout and room’s topology the Data Centre based on the structure: aisle cold – aisle hot.The high density racks have liquid cooling systems in-row type.Reconciling these two wills -maximum functionality and minimal environmental impact- is the essential challenge of the project.

© ACXT

© ACXT

© ACXT

© ACXT

The application of criteria and good practices of sustainable design have allowed the project is LEED certified.Arquitectos | ArchitectsMagdlena OstornolFernando RialElida MosqueraManuel Lópes PeriquitoGestión de Proyecto | Project ManagementEnrique BolónEstructuras | StructuresGustavo MelónNuno SouzaIván FlorenciaInstalaciones | FacilitiesOriol PassolaMarc FandósDirección de Obra | Site SupervisionTono FernándezMagdalena OstornolJonathan GarcíaOriol PassolaMarc FandosGestión de Obra | Construction ManagementEnrique BolónGabriel KososwskiXavier TallóProgramación y geometría computacional | Programming and computational geometryCarlos de la BarreraSuperficie | Area25.000 m2Fotografía | PhotographyEdouard Decam http://stig-studio.netAño | Completion2011.

© ACXT

© ACXT

© ACXT

© ACXT

Data Centre In Cerdanyola Gallery

Read more articles by Architizer
© AR Design Studio

The Medic’s House // AR Design Studio

Winchester, United Kingdom

© Architecture Paradigm

Pete Mane, Gundlupet Residence // Architecture Paradigm

Mysore, India

+