© Project Mingde (The University of Hong Kong) - Elisabeth Lee

Dabao Primary School and Community Cultural Centre // Project Mingde (The University of Hong Kong) – Elisabeth Lee

Guangxi, China

Architizer Editors Architizer Editors

Text description provided by the architects.

This project was made possible thanks to a generous donation from the PAN Foundation.Dabao village is remotely situated within the scenic mountain range of Guangxi province in China. This completely isolated settlement provides home to around 110 families of an ethnic minority group called the ‘Yaos’, who have their own very distinctive dialect and culture.

© Project Mingde (The University of Hong Kong) - Elisabeth Lee

© Project Mingde (The University of Hong Kong) - Elisabeth Lee

© Project Mingde (The University of Hong Kong) - Elisabeth Lee

© Project Mingde (The University of Hong Kong) - Elisabeth Lee

Due to their seclusion and poverty, the village lacked a safe environment for the children to learn. Thus, the Dabao project aimed at providing the Yaos with a primary school, which at the same time serves as a community centre. The design and construction process was an active dialogue between Dabao villagers and the team, a reciprocal exchange in culture, knowledge and skills.

© Project Mingde (The University of Hong Kong) - Elisabeth Lee

© Project Mingde (The University of Hong Kong) - Elisabeth Lee

© Project Mingde (The University of Hong Kong) - Elisabeth Lee

© Project Mingde (The University of Hong Kong) - Elisabeth Lee

As a result, the design responds to and shows a deep understanding of the people and place for which it was designed. The outcome of the project is a piece of architecture attuned to its environment and transformed by the obstacles that arose during the process. The building is situated within the paddy fields on the mountains of Dabao.

© Project Mingde (The University of Hong Kong) - Elisabeth Lee

© Project Mingde (The University of Hong Kong) - Elisabeth Lee

© Project Mingde (The University of Hong Kong) - Elisabeth Lee

© Project Mingde (The University of Hong Kong) - Elisabeth Lee

The design concept is structured around the use of layers of walls in addressing the challenges originated from the steep topography of the site. Bamboo as an abundant supply in the area, has been made use of for a long bamboo façade along the southern site. It not only acts as a protective barrier from the road outside, but also regulates the transmission of noise and daylight whilst ensuring privacy of occupants at the same time.

© Project Mingde (The University of Hong Kong) - Elisabeth Lee

© Project Mingde (The University of Hong Kong) - Elisabeth Lee

© Project Mingde (The University of Hong Kong) - Elisabeth Lee

© Project Mingde (The University of Hong Kong) - Elisabeth Lee

The use of different diameters and lengths of bamboo tubes responds adequately to the different light requirements of the rooms for their respective functions. The main level of the building houses two classrooms and a community library. An outdoor playground and gathering area is located on the second level with access to the roof of the building accessible for the children to play and for villagers to rest. Credits:- PAN Foundation .

Dabao Primary School and Community Cultural Centre Gallery

Read more articles by Architizer
public space

7 Architecture Firms Ripping Up the Rulebook on Public Spaces

These plazas respond to unique environmental, social and urban conditions.

© Architectus

Mandeville Centre, Loreto Toorak // Architectus

Toorak, Australia

+