© Paul Le Quernec architect

Cultural Center in Mulhouse // Paul Le Quernec architect

Mulhouse, France

Architizer Editors Architizer Editors
Want to see your project featured like this?
Text description provided by the architects.

Surface area: 1, 250 sq. mCost of works: € 2.4 M before taxesPhotographer: © 11h45  This new socio-cultural centre is part of a larger development programme in a disadvantaged area in Mulhouse. The plot allocated to the cultural centre is tight, and requires a rigorous construction which should not infringe on the new urban structure formed by the elements which are yet to come: apartments, square, park, children’s play area, etc.
 
The building, with its expressive design, sets out to symbolize the neighbourhood’s extensive transformation.

© Paul Le Quernec architect

© Paul Le Quernec architect

© Paul Le Quernec architect

© Paul Le Quernec architect

The objective is twofold:- to express the dynamism of the socio-cultural space and its users;- prevent the building from becoming a monolithic block stuck between apartment towers.The ground floor is made up of two parts which can work together or separately. These are neatly and carefully aligned with one another and the edges of the plot, before twisting on the next floor.

© Paul Le Quernec architect

© Paul Le Quernec architect

© Paul Le Quernec architect

© Paul Le Quernec architect

As they rise, they escape the influence of the plot and turn towards the park. This produces deformed volumes evoking an energy which can hardly be contained. The interior design is based on the same principles.A small changing room, desk and box office have been added so the space can function as a community hall.

© Paul Le Quernec architect

© Paul Le Quernec architect

© Paul Le Quernec architect

© Paul Le Quernec architect

The different entities in the building can operate simultaneously but separately. On the first floor, the general public can access a patio protected from outside eyes by a monumental grid, providing views of the park or the square without being seen. This means that the teaching kitchen or even meetings or training sessions can be moved outside in good weather. Great attention has been devoted to helping visitors find their way around the building.

© Paul Le Quernec architect

© Paul Le Quernec architect

© Paul Le Quernec architect

© Paul Le Quernec architect

Bays, windows and open sightlines provide points of reference both inside and outside the building. These openings also provide high-quality lighting throughout the building, yet another means of emphasizing the value of visitors and users..

© Paul Le Quernec architect

© Paul Le Quernec architect

© Paul Le Quernec architect

© Paul Le Quernec architect

Cultural Center in Mulhouse Gallery

© Neumann Monson Architects

GuideLink Center // Neumann Monson Architects

Iowa City, IA, United States

© Studio Gaon

A house on the cliff by the river // Studio Gaon

Yangp'yŏng, Korea, Republic of

+